Çin’de pandeminin ve sansür kurulunun bariyerleri; Marvel filmlerinin 3,5 yıldır vizyona girememesine neden olmuştu. 2023 yılı itibarıyla ihracat ve ithalat seviyelerini genişletme kararı alan Çin hükümeti; sinema sektöründe de benzer bir yaptırıma gitme karar aldı. Bu sebeple de Marvel’ın iki filmine birden, Çin’deki sinemalarda vizyona girmesi için onay işlemini tamamladı. Bu kararın ardından, Black Panther: Yaşasın Wakanda ve Ant-Man and the Wasp filmlerinin Çin’de de kısa bir süre içerisinde vizyona girmesi bekleniyor.
İngiliz basınında çıkan haberlere göre; Çin’in yeni yıl takviminin yaklaşmasıyla birlikte, Marvel filmlerinin de sinemalarda yer bulacağı iddiaları kesinleşti. Tüm Dünya‘da gişe rekorları kıran bu filmler, Çin sinemalarında da Şubat ayı itibarıyla kendisine yer bulacak. Çin Komünist Partisi’nin bünyesindeki Çin Film İdaresi (CFA) tarafından izinleri verilen filmler; ülke genelindeki salonlarda gösterime giriyor. Ülke sinemasını korumak ve yabancı kültürlerin yayılmasını engellemek amacıyla kontrol altında tutulan sinema dağıtımı; yabancı filmlerin rutin halinde ülkeye girmesini imkansız kılıyor.
Marvel yönetiminin de, Çin’de alınan bu kararı uzun süredir beklediği bilinmekteydi. Son yıllarda Çin pazarına seslenecek birçok hamle yaptığı bilinen Marvel Studios; ülkenin gişe açısından getirdiği yüksek rakamları oldukça önemsiyor. Örneğin; bu yıl Çin’de vizyona gireceği kesinleşen Black Panther serisinin bir önceki filmi, 2018 yılında 105 milyon dolarlık hasılatını Çin’den elde etmişti. Ant-Man ve Wasp’ın bir önceki filmi ise 121,2 milyon dolarlık gişesiyle, Çin üzerinde de epey dikkat çekmeyi başarmıştı.
Çin Hükümeti ile Marvel Arasında Gerilim Mi Vardı?
Çin’in film alımından sorumlu kurumu CFA; 2019’dan bu yana Marvel Sinematik Evreni’nin filmlerini tedarik etmemekteydi. Bu sürecin büyük bir kısmında pandemiyle mücadele eden ülkenin; Covid öncesi döneminde ise Marvel’ın ülke politikalarının tersine hareket ettiği görüşü hakim. Film endüstrisinde Çin’le yakın temaslar kuran temsilciler, Çin’in ABD politikalarını öne çıkaran Marvel yapımlarını ilk etapta reddettiğini açıkça belirtmekte. Ayrıca LGBTQ+ karakterlerin var olduğu filmler ve Özgürlük Anıtı gibi ABD sembollerinin yer aldığı yapımlar da; CFA’nın sansüründen geçmemekte.
Bu gibi nedenlerle Marvel filmlerinin de Çin’in radarının dışına çıkabilmiş olacağını söyleyen film dağıtımcıları; öte yandan Çin kökenli yönetmen Chloe Zhao’nun Marvel’da görev almasının da negatif etki yaratmış olabileceğini iddia ediyor. Çin hakkındaki negatif eleştirileriyle bilinen Zhao’nun Eternals filmini yönetmesine olumsuz gözle bakan CFA’nın; Marvel Sinematik Evreni’ne de bu yolla tepki gösterdiği öngörülüyor. Ayrıca ABD ve Çin arasındaki siyasi gerilimlerin de, Marvel filmlerinin ülkede yer almamasında bir etken olabileceği de konuşuluyor.