Çin 46 yıl sonra ilk kez emeklilik yaşını yükseltti

Çin’de emeklilik yaşı 1978’den beri ilk kez artırılarak erkeklerde 63'e, kadınlarda ise 58'e çıkarıldı.

cin emeklilik yasi habermeydan

Çin 46 yıl sonra ilk kez emeklilik yaşını yükseltti.

Resmi Xinhua haber ajansı, Cuma günü Çin’in üst düzey milletvekillerinin emeklilik yaşını kademeli olarak artırma planını onayladığını duyurdu. Bu plana göre, önümüzdeki 15 yıl içinde erkeklerin emeklilik yaşı 60’tan 63’e, kadınların ise 58’e çıkarılacak. Değişikliğin 1 Ocak 2025’te yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Bu adımın, iş gücündeki azalmayı yavaşlatması ve ülke ekonomisini desteklemesi amaçlanıyor. Karar, Temmuz ayında iktidardaki Komünist Parti’nin emeklilik yaşının “gönüllü ve esnek bir şekilde” yükseltileceği yönündeki duyurusunun ardından geldi.

Daha fazla kişinin daha uzun süre çalışmasına olanak sağlanmasının, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin karşılaştığı demografik sorunlara çözüm olacağı düşünülse de, ekonomik yavaşlama döneminde alınan bu karar, halkın memnuniyetsizliğini artırabilir.

Üst meclisin planı bu hafta başında tartışması sosyal medyada öfkeye yol açarken, birçok kişi durgun iş piyasasından şikayetçi oldu. Çin’in mevcut emeklilik yaşı, artan yaşam beklentisine rağmen dünyadaki en düşük seviyelerden biri olarak dikkat çekiyor.

Exit mobile version