Çekya’da Cumhurbaşkanlığı Seçiminin İlk Turu Geride Kaldı!

Çekya'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu tamamlandı. Hiçbir adayın yüzde 50'yi geçememesi, seçimde ikinci tura gidilmesine neden oldu.

cekya secim

2022 yılının son günlerinde Avrupa Birliği‘nin dönem başkanlığını üstlenen Çekya’da cumhurbaşkanlığı seçimi heyecanı yaşanıyor. Geçtiğimiz Cumartesi günü itibarıyla ilk turu geride kalan seçimde kazanan çıkmadı. 8 adayın halk oyuna sunulduğu seçimde; hiçbir adayın yüzde 50 seviyesine ulaşamaması nedeniyle, ilk tur seçimlerinin sonucu kazananı belirleyemedi. Resmi olmayan sonuçlara göre, oyların yüzde 35,40’ını alan Petr Pavel; cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda zirvedeki isim olmuştu.

Çekya’nın eski Genelkurmay Başkanı olan Pavel; ülkenin en popüler figürlerinden biri olarak görülmekteydi. Elde ettiği oy oranıyla bu iddiayı kanıtlayan Pavel; ikinci turda da seçilme konusunda favori görülmekte. Oy oranlarında Pavel’in ardından gelen isim ise; Gayrimemnun Vatandaşlar Hareketi (ANO) Başkanı ve eski başbakan Andrej Babis oldu. Babis’in elde ettiği yüzde 35’lik oy oranı; ikinci turda Pavel’i çok zorlayabileceğini işaret etmekte. Pavel ve Babis’in ardından gelen eski rektör Danuse Nerudova ise; yaklaşık yüzde 14 civarında oy oranına ulaştı.

Ülke yönetiminde bir dönem önemli etkileri bulunan Pavel ve Babis; sekiz adaylı cumhurbaşkanlığı yarışının öne çıkan figürleri oldu. Yaklaşık 0,4 puanlık bir farkla birbirlerini takip eden iki lider; seçimin ikinci turunda yalnızca birbirleriyle yarışacaklar. Dünya’nın birçok bölgesinde de kabul gören cumhurbaşkanlığı seçimi sistemini kullanan Çekya; ilk turda yüzde 50’nin görülememesi sonrasında, en çok oy alan iki adayla ikinci tura gitmekte. Bu kurala göre ikinci turun adayları da Petr Pavel ve Andrej Babis oldu.

İkinci Tur Seçimleri İki Hafta Sonra!

Ülkemizde de iki tur prensibiyle yürürlüğe geçirilen cumhurbaşkanlığı seçimi kuralı; Çekya’da da benzer bir şekilde yapılmakta. İlk turda kazananın çıkmaması sonrasında; iki haftalık süreç boyunca hazırlıklar tamamlanmakta. Bu sürecin ardından sandığa giden seçmenler, yeni cumhurbaşkanını belirlemekte. İki adaylı sistemde yüzde 50’nin üzerine çıkan ve bu sebeple rakibini geçen aday, seçimin galibi ilan edilmekte.

Pavel ve Babis’in yarışacağı ikinci tur seçimleri, 27-28 Ocak tarihlerinde yapılacak. İki günlük seçim düzenini kabul eden Çekya; yeni ismiyle ilk cumhurbaşkanını bu seçimlerin ardından belirleyecek. Geçmişte uzun süre Çek Cumhuriyeti olarak bilinen ülke; kısa bir süre önce halkın kullandığı Çekya kelimesini ülke ismi olarak kabul etmişti.

Seçimlerin ilk turunu birinci sırada tamamlayan Petr Pavel; çekilen adaylardan üçünün kendisi lehine açıklama yapmasından dolayı teşekkür etti. Diğer adayların da Babis lehine çekileceği düşünülse de, bu konuda henüz net bir açıklama yapmadıkları görüldü.

Exit mobile version