Bugün Sudan’da çatışan taraflar müzakere masasına oturuyor

Sudan'da haftalardır çatışan Sudan ordusu ve silahlı paramiliter grup RSF, bugün Suudi Arabistan'da ateşkes görüşmeleri için bir araya geliyorlar. İki tarafın temsilcilerinin dün Suudi Arabistan'a seyahat ettiği bildiriliyor.

sudan muzakere habermeydan

Bugün Sudan’da çatışan taraflar müzakere masasına oturuyor.

Sudan’da devam eden çatışmaların ardından, bugün Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde gerçekleştirilecek olan görüşmelerde taraflar arasında bir ateşkes anlaşması sağlanması umuluyor. Uluslararası toplumun çabaları sayesinde ulaşılan bu noktada, Sudan ordusu ve silahlı paramiliter grup RSF arasındaki çatışmaların sona ermesi amaçlanıyor.

Sudanlı yetkililer, görüşmelerde Suudi Arabistan ve Amerika’nın kolaylaştırıcı bir rol üstleneceğini açıkladı. Görüşmelerde, Hartum ve Omdurman şehirlerine yardım için insani koridorlar oluşturulması, sivil hedefler ve altyapının korunması gibi konular ele alınacak.

Bu görüşmeler, ülkede 15 Nisan’da başlayan ve ordu ile RSF güçleri arasında karşılıklı darbe suçlamasıyla tırmanan çatışmalardan sonra taraflar arasındaki ilk doğrudan temaslar olacak. Çatışmalar nedeniyle yüzlerce kişi hayatını kaybederken, binlerce kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Daha önce yapılan ateşkes görüşmeleri başarısız olmuştu ve taraflar birbirlerini ateşkesi ihlal etmekle suçlamıştı. Birleşmiş Milletler, Sudan’daki çatışmalar nedeniyle en az 334 bin kişinin evlerini terk ettiğini ve 100 bin kişinin de ülkeden kaçmak zorunda kaldığını açıkladı. BM yetkilileri, çatışmaların devam etmesi halinde 800 binden fazla kişinin ülkeyi terk etmek zorunda kalabileceğini belirtiyor.

Sudan’daki çatışmalar nedeniyle ülkeden kaçan halk, yoğun olarak Çad, Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mısır ve Etiyopya gibi ülkelere gidiyor.

Sudan’daki çatışmaların bir sonucu olarak, birçok yardım operasyonu başarısızlıkla sonuçlandı. Bazı yardım kuruluşlarının çalışanları hayatını kaybetti ve yağmalamalar yardım çalışmalarını sekteye uğrattı. Bu hafta başında, Dünya Gıda Programı, Sudan’daki depolarından yaklaşık 17 bin ton gıdanın çalındığını açıkladı. Dünya Gıda Programı Direktörü Eddie Row, çalınan gıdaların maliyetinin yaklaşık 13-14 milyon dolar civarında olduğunu ve her gün başka hırsızlık olaylarının rapor edildiğini söyledi. Gıda Programı yetkilileri, ülkede 384 bin kişiye daha gıda temin etmek üzere çalıştıklarını söylüyorlar. Benzer şekilde, Birleşmiş Milletler Mülteciler Ajansı Darfur Ofisi, Darfur’daki depolarının da yağmalandığını açıkladı. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri, Sudan Kızılay’ı için destek çağrısında bulunuyorlar.

Exit mobile version