Britanya’da Rishi Sunak Dönemi Başlıyor!

Liz Truss'un istifası sonrası göreve gelmesi kararlaştırılan Rishi Sunak, Kral III. Charles'la görüştükten sonra başbakanlık görevine başlayacak.

rishi sunak

Britanya‘da hükûmet krizi, geçtiğimiz haftanın son günlerine damga vurdu. Başbakan Liz Truss’ın yalnızca 45 günde istifasını sunması, ülkenin bir kez daha başbakan arayışına girişmesine neden oldu. Muhafazakar Parti içerisindeki liderlik arayışı, Truss’ın gelişinde parti kongresiyle sonuçlanmıştı. Ancak bu sefer partinin kararı daha çabuk bir şekilde alındı. Kongrede Liz Truss’a kaybeden eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, Britanya’nın 57. Başbakanı olarak görevi Truss’tan devralacak.

Bugün itibarıyla koltuğu devralması planlanan Rishi Sunak; prosedürler gereği Liz Truss’ın Kral III. Charles’a istifasını sunmasını bekleyecek. Aynı gün içerisinde yeni başbakan olarak Kral’ın huzuruna çıkması kararlaştırılan Sunak, hükûmeti kurma görevini burada teslim alacak. Buckingham Sarayı’nda gerçekleşecek bu toplantı sonrasında ise, Başbakanlık Konutu’nun yer aldığı Downing Sokağı’na geçilecek ve yeni başbakanın görevi devralışı resmileştirilecek. Aynı zamanda Muhafazakar Parti’nin yeni lideri olarak konumlanan Sunak’ın, partiyi seçime kadar götürecek isim olması bekleniyor.

Kral III. Charles’ın başbakanlık görevine atadığı ilk isim olarak tarihe geçen Rishi Sunak, Dünya kamuoyunda da aile kökenleri nedeniyle dikkat çekti. 42 yaşındaki yeni başbakan, Britanya’nın ilk Asya kökenli ve Hindu başbakanı olması sebebiyle çokça konuşulmakta. Bir önceki başbakan Liz Truss; görevini Kraliçe II. Elizabeth’ten devralmış ve yalnızca 2 gün sonrasında Kraliçe’nin vefat haberini almıştı. Sunak’ın da bu sebeple Kral Charles dönemine denk gelmesi, Britanya’nın ilklerine imza atmalarına neden oldu. Avam Kamarası Başkanı Penny Mordaunt’un adaylıktan çekilmesi sonrasında Muhafazakar Parti kongresinin desteğini alan Sunak; bu yıl Downing Sokağı 10 Numara konutuna yerleşen üçüncü isim oldu.

Rishi Sunak: Onurla Hizmet Edeceğim!

Muhafazakar Parti tarafından başkanlığa ve aynı nedenle başbakanlık görevine getirilen Rishi Sunak; partinin genel merkezi önünde ilk açıklamasını yapmıştı. Sunak, ülkesine onurla hizmet edeceğini ve çözülmesi gereken ciddi ekonomik sorunlar olduğunu belirtti. İktidarı son seçimlerde devralan Muhafazakar Parti, bu dönemdeki 5. başbakanıyla hükûmet kuracak. Ağırlıklı olarak iki parti üzerinden konumlanan Britanya siyasetinin şu anki muhalefeti İşçi Partisi ise; Rishi Sunak’ın başbakanlığı devralış şeklini eleştirdi. İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Angela Rayner, Sunak’ın başbakanlığında ne yapacağına dair vaatte bulunmadan göreve geldiğini ifade etti.

Liz Truss’la Muhafazakar Parti kongresinde seçime giden Rishi Sunak, Truss’un vergileri azaltma odaklı ekonomi politikasını eleştirmesiyle gündeme gelmişti. İş hayatında elde ettiği başarılarla bilinen Sunak, siyasete atılması sonrasında da bu sayede önemli bir yükseliş gerçekleştirdi. 2015’te milletvekilliğine seçilen Hint asıllı siyasetçi; Theresa May hükûmeti döneminde ortaya atılan Brexit fikrinin en büyük savunucularından biri olmasıyla dikkat çekmişti.

Boris Johnson döneminde Hazine Baş Müsteşarı olarak görevlendirilen Sunak; 2020 yılında ise Maliye Bakanlığı görevine atandı. 2020’deki pandemi sürecinde ülke içerisindeki milyarlarca sterlinlik destek paketini hayata geçiren Rishi Sunak; bu dönemde ülkedeki popülaritesini arttırdı. 18 aylık karantina sürecinde toplumdan önemli ölçüde destek alan Sunak; kısa bir süre içerisinde bu ilgiyi kaybetmek durumunda kaldı. Karantina döneminde Başbakanlık’ta düzenlenen partiye katılması ve milyarder eşinin vergi vermemesi sebebiyle toplumun tepkisini çeken yeni başbakan; parti içerisindeki popülaritesini sürdürdü ve Downing Sokağı’ndaki yeni konumuna gelmeyi başardı.

Exit mobile version