Britanya İçişleri Bakanı Suella Braverman, Hatalı E-Mail Nedeniyle İstifa Etti!

Britanya'da İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın istifa sebebi gündeme bomba gibi düştü. Braverman, e-mail hatası nedeniyle görevi bıraktı.

suella 1

Britanya’da hükûmet krizi dinmek bilmiyor. Boris Johnson’ın ardından göreve gelen yeni başbakan Liz Truss; başbakanlığının ilk günlerinde Kraliçe 2. Elizabeth’in vefatıyla gündemini tamamen değiştirmek durumunda kaldı. Cenaze törenlerinin tamamlanması sonrasında ise, yeni kurulan hükûmet içerisinde birtakım krizler baş gösterdi. İlk olarak Maliye Bakanlığı krizini çözmeye çalışan Liz Truss hükûmeti; Kwasi Kwarteng’in yerine Jeremy Hunt’ı atadı. Kabinede birçok farklı görevi yürütmesiyle bilinen ve Truss’ın halefi olmasına kesin gözüyle bakılan Hunt’ın göreve gelmesi, yeni hükumet hakkındaki soru işaretlerini çoğaltmıştı.

43 gün önce Boris Johnson’dan koltuğu devralan Liz Truss; bir başka kritik bakanlıkta daha sorunla karşılaştı. İçişleri Bakanı Suella Braverman’ın yaptığı basit bir hata, kabineden bir önemli ismin daha ayrılmasına yol açtı. Kişisel e-mail adresiyle devlet belgesi yolladığını açıklayan Braverman; bu hatayı İçişleri Bakanı sıfatıyla yapmanın büyük bir sorun olduğunu düşündüğünü ve bu nedenle de istifa ettiğini kamuoyuyla paylaştı. Kuralları teknik olarak ihlal ettiğini ve kendisi adına bir inisiyatif kullanmayacağını belirten Suella Braverman; görevi bırakmasının kendisine çok daha doğru göründüğünü söyledi.

Hükûmetin göçle ilgili politikasına destek toplamak için tasarlanan metni yollarken bu hatanın yapıldığını açıklayan eski Bakan Braverman; e-postanın yollandığı kişinin ise mecliste görevli ve güvenilir birisi olduğunu vurguladı. Göçle ilgili Bakanlar Kurulu yazı taslağının gönderilmesinde böylesine bir hatanın kabul edilemeyeceğini ifade eden Suella Braverman; tasarlanan Bakanlar Kurulu yazısının büyük bir kısmı milletvekillerinin de bildiğini belirtti. Ancak görevine ve kabineye gölge düşürmemeyi amaçladığını aktaran Braverman; istifasını başbakan Liz Truss’a iletti.

Suella Braverman: Hatamın Sorumluluğunu Alıyorum!

Hatasını fark ettiği anda bu durumu resmi kanallarla paylaştığını aktaran eski İçişleri Bakanı Suella Braverman; konumunu gereksiz bir riske sokmamak adına istifayı uygun gördüğünü açıkladı. Hata yapmamış gibi davranmanın kendisine uygun olmadığını ve kimsenin kendisini görmediğini düşünerek bu durumun üstünü kapatmadığını söyleyen Braverman; İngiltere’de bu görevde olan ve bu hatayı yapan birisinin yapması gereken şey için istifasını bir an önce sunduğunu kamuoyuna aktardı.

İstifasını mektup formunda bir metinle sosyal medya hesabında duyuran Suella Braverman; 43 gün boyunca beraber çalıştığı Başbakan Liz Truss’a dair uyarılarına da mektubunda yer verdi. Yeni hükûmetin seçimlerdeki vaatlerini yerine getirmediğini belirten Braverman; sonraki seçimlere kadar icraatlerin hızlandırılması gerektiğini ifade etti. 2020-2022 yılları arasında Britanya Başsavcılığı görevini üstlenen Suella Braverman’ın, bakanlıktan istifası sonrasında yeniden hukuk alanında çalışmalar yürüteceği tahmin ediliyor.

Liz Truss hükûmetinde kısa sürede iki bakan değişikliği birden yaşanması, Muhafazakar Parti’de de soru işaretlerine yol açabilir. Braverman’ın yerine Grant Shapp’i atayan Truss; bir dönem Ulaştırma Bakanlığı da yapan Shapp’in kalıcı olacağına inanıyor. Geçtiğimiz yılı Dışişleri Bakanı olarak geçiren Liz Truss; eski Maliye Bakanı Rishi Sunak’la yarıştığı Muhafazakar Parti başkanlığı seçimini kazanmış ve bu sayede Başbakanlık koltuğuna oturan isim olmuştu.

Exit mobile version