Brezilya’da, Bolsonaro destekçisi 1200 kişi gözaltında

Brezilya'da, Devlet Başkanlığını Luiz İnacio Lula da Silva'nın kazanmasının ardından ordu karargahları önünde çadır kuran eski Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro yanlısı 1200 kişi gözaltına alındı.

Brezilya Habermeydan

Ulusal basında yer alan haberlere göre, Luiz Inacio Lula da Silva’nın, Ekim ayında yapılan başkanlık seçimlerini kazanmasının ardından Bolsonaro’nun destekçilerinin Kongre ve Yüksek Mahkeme’yi bastığı Brezilya’da 1200 Bolsonaro yanlısı, polis müdahalesi olmadan güvenlik güçlerine teslim oldu. Gözaltına alınanlar, sorgulanmak üzere emniyet birimlerine götürüldü. Göstericilerin alanı terk etmesinin ardından çadırlar güvenlik güçlerince kaldırıldı.

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, “fanatik faşistler” olarak nitelendirdiği eylemcilerin tespit edilip yargılanarak cezalandırılacaklarını söyledi.

Yüksek Mahkeme Yargıcı Alexandre de Moraes, yaptığı açıklamada, ordu karargahları önünde kurulan kampların tekrar kurulması halinde kamp kuranlar ile buna izin veren ordu yetkililerinin adalet karşısına çıkarılacağı konusunda uyarıda bulunmuştu.

Federal Bölge Güvenlik Sorumlusu Ricardo Cappelli, çadırların güç kullanılmadan boşaltıldığını belirterek, “Demokratik hukuk devletine aykırı uygulamaların devam etmesine izin vermeyeceğiz.” ifadesini kullandı.

Öte yandan Bolsonaro’nun müttefiki olarak bilinen Federal Bölge Güvenlik Bakanı Anderson Torres’in görevinden azledilmesinin ardından Vali Ibaneis Rocha da 90 gün süreyle görevinden alındı.

Avrupa ülkelerinin liderleri, Brezilya’da eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçilerinin Ulusal Kongre, Devlet Başkanlığı Sarayı ve Yüksek Mahkeme’ye baskın düzenlemesine tepki göstererek Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva’ya destek verdi.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Brezilya’daki hükümet binalarına yapılan saldırının görüntülerini dehşetle izledim. Demokratik hukuk devletinin kalbini oluşturan kurumlara yönelik kabul edilemez bir şiddet bu. Demokratik olarak seçilmiş bir lider olan Başkan Lula’nın yanındayız” ifadelerini kullandı.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, “Brezilya’da olanlar bizi kayıtsız bırakamaz. Resmi kurumlara baskın görüntüleri kabul edilemez ve herhangi bir demokratik muhalefet ile bağdaşmaz. Acilen normale dönüşe ihtiyaç var ve Brezilya kurumlarıyla dayanışmamızı ifade ediyoruz” açıklamasında bulundu.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Barışçıl güç devrine ve Brezilya halkının demokratik iradesine zarar verecek herhangi bir girişimi kınadığını” belirtti. Sunak, Lula da Silva ve hükümetine “tam destek” verdiklerini ve gelecek yıllarda iki ülke arasında “yakın bağların” kurulmasını arzuladıklarını bildirdi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Demokratik kurumlara yapılan şiddet içeren saldırılar, demokrasiye yönelik hoş görülmeyecek saldırılardır” ifadesini kullandı. Scholz, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva’nın ve Brezilya halkının yanında olduklarını vurguladı.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Brezilya’da yasama, yürütme ve yargı kurumlarına yapılan “şoke edici” saldırıları “en güçlü şekilde” kınadıklarını belirtti. Demokratik kurumları hedef alan bu tarz saldırıları “kabul edilemez” olarak niteleyen Schallenberg, faillerden hesap sorulması gerektiğini kaydetti.

Norveç Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “Norveç, Brezilya’nın demokratik kurumlarına karşı yapılan şiddet eylemini kınıyor. Bu saldırılar kabul edilemez. Brezilya halkı seçimini yapmıştır ve Brezilya halkının kararlarına saygı duyulmalıdır” ifadelerine yer verildi. Paylaşımda, Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva’nın demokratik bir şekilde seçildiği vurgulanarak Norveç’in Lula’ya desteği ifade edildi.

İsviçre’nin Brasilia Büyükelçiliği de sosyal medyada yaptığı paylaşımda, Brezilya’daki şiddet eylemlerini büyük bir kaygıyla takip ettiklerini belirterek Brezilya kurum ve demokrasisine desteklerini ifade etti.

Exit mobile version