Borrell açıkladı: Savaşın Lübnan’a sıçraması an meselesi

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lübnan'daki İran destekli Hizbullah'ın AB üyesi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile yaşadığı gerilimden sonra Orta Doğu'daki çatışmaların Lübnan'a sıçramasının yakın olduğunu belirtti.

savasin lubnana sicramasi habermeydan

Borrell, “Savaşın Lübnan’a sıçraması an meselesi” açıklaması yaptı.

AB ülkelerinin dışişleri bakanları, 27-28 Haziran’da yapılacak zirve öncesindeki son toplantıları için Lüksemburg’da bir araya geldi.

Toplantı öncesinde gazetecilere konuşan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail’in Gazze’yi bombalamasıyla ilgili olarak, “Bu savaşın Lübnan’ın güneyini etkilemesi ve yayılması riski her geçen gün artıyor. Savaşın genişlemesinin arifesindeyiz” açıklamasını yaptı.

Gazze’ye insani yardım ulaştırmanın giderek imkansız hale geldiğini vurgulayan Borrell, yardımların sınırlarda beklediğini, bozulduğunu ve kullanılamadan imha edildiğini belirtti.

AB’nin desteklediği, ABD Başkanı Joe Biden’ın önerdiği barış planının uygulanmadığını ifade eden Borrell, “Netanyahu’nun son açıklaması, bu planın hayata geçirilmeyeceğini doğruladı. Ancak Gazze’ye insani yardımın ulaşabilmesi için ateşkes şart. Aksi halde trajedi daha da büyüyecek” dedi.

Borrell’in başkanlığında gerçekleşecek toplantıda Ukrayna’ya destek, Batı Balkanlar’daki ülkelerin AB’ye katılım süreçleri, Gazze ve Lübnan’daki durum ile Gürcistan’daki son gelişmeler ele alınacak. Toplantıya Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’nın yanı sıra Arnavutluk, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Kosova’nın dışişleri bakanları da katılacak.

Exit mobile version