Bolivya’da darbe girişimi başarısız oldu

Bolivya'da darbe girişimine liderlik eden eski komutan Jose Zuniga gözaltına alındı, darbeye kalkışan askerler ise geri çekildi.

bolivya darbe habermeydan

Bolivya’da darbe girişimi başarısız oldu.

Bolivya’da bir grup askerin darbeye kalkıştığı bildirilmişti. Askerler Plaza Murillo Meydanı’ndaki sivilleri tahliye etmişti. Eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, silahlı kuvvetlerin darbe yapmaya çalıştığını söylemiş, halktan demokrasiyi savunmasını istemişti. Morales aynı zamanda ulusal seferberlik çağrısı yapmıştı.

AA’nın yerel basından aktardığına göre askeri kalkışma, 25 Haziran’da görevden alınan eski ordu komutanı Jose Zuniga’nın öncülüğünde yapıldı. Zuniga’nın, ülkede 2025’te yapılması beklenen devlet başkanlığı seçiminde eski Devlet Başkanı Evo Morales’in adaylığına karşı çıktığı ve rahatsızlığını hükümete ilettiği biliniyor. Zuniga’nın liderliğinde bir grup askerin hükümet sarayını ele geçirerek yeni bir bakanlar kurulu oluşturmaya çalıştığı belirtildi. Morales’i ‘açık’ şekilde tehdit eden Zuniga’nın şu açıklamayı yapmıştı: “Onun anayasayı çiğnemesine ve halkın verdiği yetkiye itaatsizlik etmesine izin vermeyeceğiz. Silahlı kuvvetler, vatanın silahlı kanadıdır. Bu vatanı onlardan geri alacağız. Ülkemiz, bu şekilde daha fazla devam edemez.”

Bolivya Devlet Başkanı Luis Arce tarafından atanan yeni ordu komutanı Sanchez açıklamasında ‘tüm askeri personele birliklerine dönmelerini’ emretti.

Sanchez sözlerine şöyle devam etti: “Böyle bir göreve layık görülmekten onur duyuyorum. Bize güvendikleri için Devlet Başkanı ve Savunma Bakanı’na teşekkür ediyoruz. Cadde ve meydanlarda hiç kimsenin arzu etmeyeceği görüntülerle karşı karşıyayız. Ordunun yeni komutanı olarak, demokrasi dışı eylemlere izin vermeyeceğimizi bildirmek isterim.” Arce’nin açıklaması şöyle:

“Bolivya ordusunun bazı birimleri tarafından bazı askeri birliklerin usulsüz şekilde harekete geçirilmesini kınıyoruz. Demokrasiye saygı gösterilmelidir. Bolivya’nın devlet başkanı ve bakanları görevlerinin başındadır ve halkı demokrasiye sahip çıkmalarına davet ediyorum.”

Darbe girişimine kalkışan Zuniga gözaltına alındı.

Exit mobile version