BM, Twitter’ı Irkçılık Sebebiyle Kınadı!

Birleşmiş Milletler'in yaptığı açıklamada, Twitter'ın son dönemde ırkçı ifadelere yer vermesinin kınandığı belirtildi.

bm 1

2022 yılının en büyük sosyal medya olaylarından biri, ünlü iş insanı Elon Musk’ın Twitter‘ı satın alması olmuştu. Sonrasında yaşanan süreçte birden fazla skandalla gündeme gelen Elon Musk; özellikle de mavi tikli hesaplara ücret yaptırımını başlatmasıyla tepkileri üzerine çekmişti. Ücret uygulamasının haricindeki değişikliklerde de birçok farklı kesimden tepki toplayan Elon Musk; sitenin sansür anlayışının değişikliği nedeniyle de eleştirilerin odağındaki isim olmuştu. Irkçı, cinsiyetçi tabirler kullanan sosyal medya figürlerinin kapatılan hesaplarının açılması; Elon Musk’ın yönettiği Twitter’ın şüpheli bir bakış açısıyla yaklaşılmasına neden olmuştu.

Tesla ve SpaceX’in ardından Twitter’ın da başına geçen Elon Musk; yeni yatırımındaki en büyük tepkiyi ise, Birleşmiş Millletler’den (BM) aldı. BM’den yapılan açıklamada, geçtiğimiz yıl içerisinde Twitter içerisinde yaşanan dönüşüme dikkat çekildi. Elon Musk’ın satın alım sürecini tamamlaması sonrasında yaşanan “sansürleri kaldırma” sürecine değinen açıklamada; bu süreçle birlikte ırkçı terminoloji kullanımının site içerisindeki artışı ve bu durumun toplumda kötü bir etki bıraktığı gerçeğinin altı çizildi. Bu sebeple de “daha derin bir sosyal medya hesap verilebilirliği” gereksinimini vurgulayan BM; Twitter’ın ırkçılık konusundaki politika değişimini kınadı.

Geçmişte Twitter içerisinde kullanılan ırkçı ifadelere uygulanan yaptırımların, şu anda uygulanmadığını belirten Birleşmiş Milletler; bu durumu elde ettikleri verilerle açıkladı. Rutgers Üniversitesi Ağ Bulaşma Araştırma Merkezi’nin yaptığı araştırmadan alıntı yapan BM; satın alım süreci sonrasında siyahiler hakkında söylenen ırkçı ifadelerin yayılımının, 12 saatlik süre zarfında yüzde 500 artış gösterdiğini belirtti. Twitter’ın nefret diline yer vermeyeceğini ve bu olayın troll kampanyası olduğunu açıklamasının da etkisiz kaldığını ifade eden BM; bu durumun Afrika kökenli insanlar ve temel insan hakları adına endişe verici olduğunu açıkça dile getirdi.

Birleşmiş Milletler, Twitter’dan Yanıt Bekliyor!

Twitter içerisinde Afrika kökenli insanlara karşı ırkçı tavırların artış göstermesinin kabul edilemeyeceğini söyleyen Birleşmiş Milletler; bu durum hakkında Twitter’ın insan hakları odaklı bir yanıt vermesinin elzem olduğunun altını çizdi. Günümüzde ırkçılık odaklı dezenformasyonların kabul edilemeyeceğini belirten BM açıklaması; vatandaşların sosyal medyada yazdıklarından dolayı hesap verebilir konumda olması gerekliliğini de vurguladı. Twitter’ın Elon Musk öncesi döneminde; ırkçı ifadeler sebebiyle doğrudan hesap kapatma aksiyonu tercih edilmekteydi. Musk döneminde ise, bu durumun aksi yönde işlediği düşünülüyor.

Açıklamayı kamuoyuyla paylaşan BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk; Elon Musk’a bu konu hakkında bir mektup gönderdiklerini ve “ifade özgürlüğü” kavramının temel insan haklarıyla çakışmaması gerekliliğini açıkça belirttiklerini söyledi. Zararlı dezenformasyonlara ifade özgürlüğü sebebiyle izin verilmemesi gerektiğinin altını çizen Türk; BM’nin dezenformasyon sürecine en üst seviyede tepki vermesinin bu dönemde bir zorunluluk haline geldiğini aktardı.

BM yetkilileri; Elon Musk’la birlikte Mark Zuckerberg, Tim Cook, Sundar Pichai gibi teknoloji devlerinin CEO’larına da insan hakları ve şeffaflık ile alakalalı birçok konuda çağrıda bulundu.

Exit mobile version