BM Genel Sekreteri Guterres açıkladı: Lübnan’ın yeni bir Gazze olmasını kaldıramayız

Guterres, "Lübnan'ın yeni bir Gazze olma riskiyle karşı karşıya olduğunu" belirterek uyarılarda bulundu.

bm habermeydan

BM Genel Sekreteri Guterres, “Lübnan’ın yeni bir Gazze olmasını kaldıramayız.” açıklaması yaptı.

Birleşmiş Milletler’in (BM) New York’taki genel merkezinde düzenlenen Güvenlik Konseyi toplantısına katılan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cuma günü toplantıdan sonra kameraların karşısına geçerek, “Lübnan’ın yeni bir Gazze olmasını bölge ve dünya halklarının kaldıramayacağını” belirtti.

Guterres, İsrail ile Lübnan’ı birbirinden ayıran Mavi Hat’ta yaşanan gerilime dikkat çekerek, sorunların barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, İsrail ve Lübnan Hizbullahı’nın savaş söylemlerine dikkat çekerek, yanlış bir hesaplama veya aceleci bir hareketin tahmin edilemeyecek felaketlere yol açabileceğini belirtti. Taraflara, Güvenlik Konseyi’nin 1701 sayılı kararını uygulama taahhüdünde bulunmalarını ve düşmanca tutumlarını derhal sona erdirmelerini tavsiye etti.

“Artık akıl ve mantıklı davranma zamanıdır,” diyen Guterres, askeri gerilimin artmasının Lübnan ve İsrail halklarına daha fazla acı ve bölgeye daha fazla yıkım getireceğini ifade etti.

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Salı günü yaptığı açıklamada, ABD’nin gerilimi önleme çabalarına rağmen, Hizbullah ile topyekûn bir savaş kararının yakında alınabileceği uyarısında bulunmuştu. Katz, Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah’ın Çinli ve Hintli şirketler tarafından işletilen Hayfa limanlarına zarar verme tehditlerinin ardından, “Hizbullah ve Lübnan’a karşı oyunun kurallarını değiştirmeye karar verme anına çok yaklaşıyoruz,” demişti.

İsrail’in Gazze’yi işgali sonrası, Lübnan Hizbullahı ile Mavi Hat’ta yaşanan gerilimde bugüne dek Lübnan’da 313’ü Hizbullah üyesi olmak üzere 479 kişi, İsrail tarafında ise 15 askeri personel ve 11 sivil hayatını kaybetti.

İsrail, BM Güvenlik Konseyi’nin derhal ateşkes ilan edilmesini öngören kararına rağmen, 7 Ekim’den bu yana Gazze’ye yönelik saldırılarını ve sivil katliamlarını sürdürürken uluslararası kınamalarla karşı karşıya kaldı. Gazze’deki sağlık yetkililerine göre, 7 Ekim’den beri İsrail’in Gazze’de düzenlediği saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 37.100’den fazla Filistinli öldü ve yaklaşık 84.700 kişi de yaralandı.

Harabeye dönüşen Gazze’nin pek çok bölgesinde gıdaya, temiz suya ve ilaca erişim hala çok zor. Güney Afrika’nın açtığı bir dava kapsamında İsrail, Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırımla suçlanıyor. Mahkeme, Başbakan Binyamin Netanyahu yönetiminin, 6 Mayıs tarihinde işgal edilmeden önce bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı güneydeki Refah kentindeki faaliyetlerini derhal durdurmasına hükmetmişti.

Exit mobile version