BM Genel Kurulu, Gazze’de derhal insani ateşkes çağrısını içeren karar tasarısını 153 oyla onayladı

BM Genel Kurulu, Gazze'de derhal insani ateşkes çağrısını içeren karar tasarısını, 10 karşı oya karşın 153 oyla onayladı.

bm genel kurulu habermeydan

BM Genel Kurulu, Gazze’de derhal insani ateşkes çağrısını içeren karar tasarısını 153 oyla onayladı.

Mısır’ın öncülük ettiği ve Türkiye dahil yaklaşık 100 ülkenin ortak sunuculuğunu üstlendiği karar tasarısı, 193 üyeli Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun Özel Acil Filistin oturumunda oylanarak kabul edildi. Tasarı, 23 “çekimser” ve 10 “hayır” oyu karşısında 153 oyla destek buldu.

“Hayır” oyu kullanan ülkeler arasında Avusturya, Çekya, Guatemala, İsrail, Liberya, Mikronezya, Nauru, Papua Yeni Gine, Paraguay ve ABD yer alıyor. Karar metni, BM Şartı ile BM Genel Kurulu ve Güvenlik Konseyi’nin Filistin konusundaki tüm kararlarına atıfta bulunarak, Gazze Şeridi’ndeki acil insani durumu vurgulayarak Filistin halkının çektiği acılara dikkat çekti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in BM Şartı’nın 99. maddesini işleterek Güvenlik Konseyi’ne gönderdiği mektup ve BM Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini’nin Genel Kurul’a gönderdiği mektuba atıfta bulunulan kararda, acilen insani ateşkes çağrısı yapıldı ve tüm taraflara uluslararası hukuk uyarınca sivilleri koruma yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapıldı.

Ayrıca, kararda tüm esirlerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması, insani yardıma erişim sağlanması talep edildi. ABD ve Avusturya’nın değişiklik talepleri reddedildi. Genel Kurul’da her ülkenin bir oy hakkı bulunuyor ve BM Güvenlik Konseyi’nin aksine veto hakkı bulunmuyor. Karar, bağlayıcı olmasa da siyasi ağırlığı ile uluslararası topluma güçlü bir mesaj gönderiyor.

Filistin Devlet Başkanlığı Sözcüsü Nebil Ebu Rudeyne, 153 ülkenin tasarıyı lehine oy kullanmasının, dünya genelinde Filistin halkının ve davasının desteklendiğini gösterdiğini belirterek, lehte oy kullanan ülkeleri İsrail’e karşı bu kararı uygulamak için baskı yapmaya çağırdı.

Exit mobile version