Blinken Türkiye’ye geliyor.
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, İsrail’in Gazze’ye saldırıları devam ederken, bu akşam Türkiye’ye geliyor. Blinken ile Dışişleri Bakanı Hakan Fidan arasında yarın gerçekleşmesi beklenen görüşme öncesi Türkiye’nin gündeminde dört önemli başlık bulunuyor: acil bir ateşkes ilan edilmesi, çatışmanın bölgeye yayılmaması, garantörlük formülü ve insani yardımlar. Bölge ülkeleri ve Türkiye, ateşkesin ilan edilmesi için çaba harcarken, ABD ve Batı ülkeleri ise İsrail’e desteklerini sürdürüyor.
Türkiye, bu görüşmede dört önemli mesajı iletecek. İlk olarak, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına son verilmesi gerektiğini ve sivillere yönelik saldırıların durdurulması gerektiğini vurgulayacak. Ayrıca, bölgedeki şiddetin daha fazla yayılmasından duyulan endişeyi dile getirecek.
Diğer bir önemli konu ise Türkiye’nin İsrail ve Filistin arasında kalıcı barış için önerdiği “garantörlük formülü.” Türkiye, barışın sağlanması için garantör ülkelerin devreye girmesi ve bir barış anlaşması imzalanması gerektiğini savunuyor. Ankara, ilk adım olarak bir uluslararası konferansın toplanmasını öneriyor.
Türkiye, Gazze’ye insani yardımların gerektiği şekilde ulaştırılmamasından rahatsızlık duyuyor. Ancak İsrail, yardımların Hamas’ın eline geçtiği gerekçesiyle engellemeye çalışıyor. Türkiye ise Gazze’ye elektrik, su, iletişim ve diğer temel ihtiyaçların karşılanması için yardım yapılmasını talep ediyor.
Blinken, 7 Ekim’de krizin başladığı günden bu yana bölgeye ikinci kez ziyaret gerçekleştiriyor. Cuma günü İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüştükten sonra, dün ise bazı Arap ülke bakanlarıyla Amman’da buluştu.
ABD Dışişleri Bakanlığı ‘ndan yapılan açıklamada ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın insani meseleleri öne plana çıkaracağı görülüyor. Blinken’ın Ankara’da, “İsrail ve Gazze’deki sivillerin hayatlarını korumanın önemini ve Gazze’deki sivillere insani yardımın artan şekilde ulaştırılmasını kolaylaştırma konusundaki ortak kararlılığı” vurgulayacağı belirtildi. Açıklamada “Gazze’de temel hizmetlerin yeniden başlatılmasının ve Filistinlilerin Gazze’den zorla yerlerinden edilmemelerinin öneminin altının çizileceği” kaydedildi ve şu ifadelere yer verildi:“Blinken şiddeti azaltmaya, söylemi sakinleştirmeye, gerilimleri azaltmaya yönelik acil mekanizmaları da görüşecek ve ABD’nin, bir Filistin devletinin kurulmasını da içerecek şekilde Ortadoğu’da kalıcı ve sürdürülebilir bir barış için gerekli koşulları oluşturmak üzere ortaklarıyla birlikte çalışma taahhüdünü yeniden teyit edecek.”