Blinken, 11’inci Orta Doğu turu kapsamında İsrail’e iniş yaptı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail güçlerinin Hamas lideri Yahya Sinvar'ı öldürmesinden birkaç gün sonra, Gazze'de ateşkes ve Lübnan meselelerini görüşmek üzere 11. kez İsrail'e ziyaret gerçekleştirdi.

blinken habermeydan

Blinken, 11’inci Orta Doğu turu kapsamında İsrail’e iniş yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ordusu ile Lübnan’daki Hizbullah arasındaki çatışmaların arttığı bir dönemde, İsrailli yetkililerle görüşmeler yapmak üzere İsrail’e gitti. ABD seçimlerine sadece iki hafta kala bölge turuna başlayan Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşecek ve ardından Çarşamba günü Ürdün’e geçecek.

ABD’li yetkililer bazı ilerlemeler kaydedilebileceğinden umutlu olsa da bu ilerlemenin hemen gerçekleşmesi düşük bir olasılık olarak görülüyor. Blinken, 7 Ekim’den bu yana İsrail’e yaptığı 11. ziyareti gerçekleştiriyor. Daha önceki girişimlerinde, yalnızca Kasım ayı sonunda bir hafta süren bir ateşkes sağlanabilmişti.

ABD Başkanı Joe Biden, Yahya Sinvar’ın öldürülmesinden bu yana İsrail’in çatışmalardan geri adım atması ve bir ateşkes anlaşması imzalaması gerektiğini açıkça ifade etti. Ancak Başbakan Netanyahu ve hükümetindeki birçok isim ile İsrail muhalefeti, çatışmalara devam etme konusunda kararlı bir tutum sergiliyor.

Blinken’ın İsrail’in Lübnan’daki Hizbullah’a yönelik başlattığı askeri harekât ve İran destekli grupla bağlantılı mali hedeflere yapılan saldırılar hakkında da görüşmelerin gündeme gelmesi bekleniyor.

Milyarlarca dolarlık silah desteği

ABD, İsrail’e her yıl milyarlarca dolarlık silah sağlıyor ve bu desteğin, 5 Kasım seçimlerinde başkan yardımcısı Kamala Harris veya Donald Trump’ın kazanması halinde de devam etmesi öngörülüyor. Ancak Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin’in yakın zamanda yayınladıkları bir mektupta, ABD’nin Gazze’ye yönelik insani yardım akışının iyileştirilmemesi durumunda bu silah desteğini kesmeye hazır oldukları yönünde İsrail’i uyardıkları belirtildi. Birleşmiş Milletler ise Gazze’deki durumu “felaket” olarak tanımladı.

Exit mobile version