BioNTech, üçüncü çeyrekte aşılar nedeniyle 900 milyon euro zarar kaydetti.
Almanya’da Türk kökenli bilim insanları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’in öncülük ettiği biyoteknoloji firması BioNTech, Covid-19 pandemisinin başından bu yana sürdürdüğü aşı üretimiyle dünya çapında tanınmıştır. Ancak son açıklamalar, BioNTech’in işlerin beklenenden daha karmaşık ve maliyetli olduğu bir dönemden geçtiğini gösteriyor.
BioNTech, pazartesi günü yaptığı açıklamada, ortağı Pfizer ile birlikte ürettikleri Covid-19 aşılarından bu yılın üçüncü çeyreğinde muhtemelen 900 milyon euro zarar edeceğini belirtti. Bu zarar, şirketin mali tablosunu olumsuz etkileyecek ve 2023 gelirlerini de azaltabilecek.
Özellikle, BioNTech’in ortağı Pfizer, yıllık gelir tahminini yüzde 13 oranında düşürdü ve Covid-19 aşısı ile tedavisinin beklenenden daha düşük satışlar nedeniyle 3,5 milyar dolar değerinde küçülmeye gideceğini açıkladı. Pfizer ayrıca, üçüncü çeyrekte 4,6 milyar dolarlık Paxlovid ve 900 milyon dolarlık stok iptali ve aşı için diğer masrafları silmek için 5,5 milyar dolarlık gayri nakdi bir ücret alacağını açıkladı.
BioNTech, Pfizer ile birlikte üretilen Covid-19 aşısı Comirnaty için stok silinmeleri ve diğer masraflarla ilgili zararın üçüncü çeyrekte 900 milyon euroyu bulabileceğini bildirdi. Bu gelişme, Covid-19 aşılarının pandemi sonrası döneme geçişte karşılaştığı zorlukları gösteriyor.
BioNTech sözcüsü, şirketin 2023 envanterinde 5 milyon euro tutarında gelir beklendiği yönündeki yorumlara ilişkin açıklama yapmaktan kaçındı. Şirketin üçüncü çeyrek kesin rakamlarını 6 Kasım’da açıklaması bekleniyor.
Pfizer, Alman ortağı BioNTech SE ile birlikte Comirnaty aşısını ve tek başına antiviral tedavi Paxlovid’i geliştirdikten sonra 2021 ve 2022 yıllarında rekor gelir elde etmiş ve geçen yıl 100 milyar doları aşmıştı. Ancak bu yıl, Covid-19 aşılarındaki talep azalırken, BioNTech ve Pfizer gibi şirketler, pandemi sonrası döneme nasıl uyum sağlayacaklarını düşünmek zorunda kalıyorlar.
Sonuç olarak, BioNTech ve Pfizer, pandemi sonrası ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalmış gibi görünüyor ve bu gelişmeler, Covid-19’un etkilerinin sadece sağlık alanında değil, aynı zamanda ekonomide de uzun süre devam edebileceğini gösteriyor.