Başkan Erdoğan’ı hedef alan PKK provokasyonuna İsveç’ten açıklama: Nato üyelik başvurusuna karşı sabotaj!

İsveç'in başkenti Stockholm’de dün tarihi belediye binası önünde toplanan bir grup terör örgütü PKK/YPG destekçisi, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'a benzetilen bir kuklayı binanın önündeki direğe ayaklarından asmıştı. Rezil görüntülerinin sosyal medyada yayınlanmasının ardından Türkiye’den sert mesajlar geldi.

Mevlut Cavusoglu Habermeydan 1

İsveç’in başkenti Stockholm’de bulunan tarihi belediye binasının önünde, Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a benzetilen bir maket, bir direğe ayaklarından asıldı. Çirkin olayın görüntülerini kayıt altına alan PKK destekçileri, eylemi sosyal medya hesaplarından paylaştı.

Skandal olaya Türkiye’den peş peşe tepkiler gelirken alçak eylem dünyanın gündemine oturdu. Türkiye tarafından yapılan açıklamalar, İsveç’i ve teröre verilen desteği ağır şekilde kınarken İsveç’in gündemini NATO üyeliği kaygısı sardı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terör örgütü PKK yandaşlarının propagandasına ilişkin,

“PKK/YPG, İsveç’in NATO üyeliği yoluna mayınları döşüyor. Bu mayınları temizlemek de bu mayınlara bilerek basmak da İsveç’in tercihidir.” diyen Çavuşoğlu, Türkiye’nin terör kaygılarını NATO müttefiklerinin anlaması gerektiğini, İsveç ve Finlandiya’nın bu konuda Türkiye’yi daha fazla anlaması gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, “Şehrin merkezinde, belediyenin önünde yapılmaları tam bir kepazeliktir. ‘Bu ne demek?’ İsveç yetkilileri buna göz yumuyor ve izin veriyor demektir. Onlar izin vermezse bunu yapamazlar.” dedi.

Çavuşoğlu’nun NATO hatırlatmasının ardından İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’dan bir açıklama geldi. İsveç Başbakanı, “NATO üyeliği başvurusuna karşı sabotaj olarak tasarlandığını söyleyebilirim. İsveç’in güvenliği için tehlikeli bir durum.” dedi.

İsveç Meclis Başkanı Andreas Norlen ise, terör örgütü PKK/YPG destekçilerinin yaptıklarını “iğrenç” nitelendirmesiyle tepki gösterdi. Norlen, provokasyonla ilgili devlet televizyonu SVT’ye açıklamada bulunarak, Türk tarafının verdiği tepkiyi anlayışla karşıladığını söyledi.

İsveç Meclis Başkanı Andreas Norlen, TBMM Başkanı Mustafa Şentop tarafından, yapılan provokasyon üzerine 17 Ocak’ta Türkiye’ye yapmayı planladığı resmi ziyaretin iptaline ilişkin, “Dün Stockholm’de yaşananlar sonrası Türk tarafının sert tepki vermesini anlıyorum. Belediye binasının dışındaki görüntüleri izlediğimde ben de derin bir rahatsızlık hissettim ve bunu iğrenç buldum.” ifadelerini kullandı.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström de SVT’ye yaptığı açıklamada,”Bu utanmaz hareket, değerli müttefikimiz Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasını sağlamak için adım adım birbirimize güven duyma sürecini zorlaştırma ve geciktirme riski taşıyor. Meclis Başkanımız Norlen’in Türkiye gezisinin iptal edilmesine üzülsek de Türkiye’nin tepkilerini çok iyi anlıyoruz. Türkiye ile ilişkilerimiz bizim için çok önemli.” diye konuştu.

Tobias Billström, İsveç’in provokasyonla baltalanan NATO’ya üyelik sürecinin, Rusya’nın işine yaradığını savunarak, “İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra İsveç’in güvenliği açısından en önemli dönemi yaşıyoruz. Bunun ciddiyetinin altını yeterince çizememişiz.” değerlendirmesinde bulundu.

Exit mobile version