Bangladeş’teki protestolarda can kaybı 200’ü geçti.
Yerel medyadaki haberlere göre, 19 Temmuz gecesi itibarıyla ülke genelinde yürürlüğe giren sokağa çıkma yasağı mesai saatleri dışında devam ederken, şiddet olaylarının kontrol altına alınması amacıyla görevlendirilen askerlerin kentlerdeki varlığı da sürüyor. Dakka Medikal Koleji ve Hastanesi’nde görevli polis Baççu Mia, gösterilerde 3 kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı.
Dakka’nın dışındaki Savar bölgesinde ise 1 kişi yaşamını yitirdi. Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerine kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından başlayan protestolarda hayatını kaybedenlerin sayısı 201’e ulaştı. Prothom Alo gazetesi, ölenlerin çoğunun vücudunda kurşun izleri bulunduğunu belirtti.
Son 8 gün içinde 4 bin 500’den fazla kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların çoğu, ana muhalefet partisi Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) ve Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi mensuplarından oluşuyor. Protestolar, 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından başlamıştı.
16 Temmuz’da, Başbakan Şeyh Hasina Vecid liderliğindeki Avami Birliği Partisi ile bu partinin öğrenci kanadı Bangladeş Öğrenciler Birliği üyeleri ve polis, üniversite kampüslerinde öğrencilere saldırmış ve müdahalelerde bulunmuştu. Bu olaylar, protestoların yoğunlaşmasına neden oldu.
Bangladeş Yüksek Mahkemesi, 21 Temmuz’da, Bağımsızlık Savaşı’na katılanların ailelerine ayrılacak kontenjanı yüzde 30’dan yüzde 5’e çekti ve toplam kontenjanın yüzde 2’sinin etnik azınlık ve engelli bireylere, yüzde 93’ünün ise liyakate dayalı şekilde tahsis edilmesine karar verdi.
Bangladeş Adalet Bakanı Enesul Hak, gerginliğin azalmasıyla birlikte protestolar nedeniyle konulan sokağa çıkma yasağının tedricen kaldırılacağını belirtti. Bunun ardından ülkede bazı işyerleri ve resmi kurumlar kısıtlı hizmet vermeye başlamıştı.