Avrupa Birliği Asgari Ücret Şartları Güncelleniyor!

Avrupa Birliği ülkeleri arasındaki asgari ücret anlaşması, yeni kuralları kapsayan yasalarla birlikte onaylandı!

euro asgari ucret 1

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde asgari ücret tanziminde yeni kurallar tanımlandı. Bu kurallar ışığında, asgari ücretin açık kriterlerle düzenleneceği ve güncellemesinin de şeffaf bir biçimde yapılacağı kesinleştirildi. Ülke yetkililerinin toplu iş sözleşmelerini teşvik etmesi gerekliliği de, AB parlamentosundan geçen yasa maddeleri arasında. Asgari ücretin düzgün bir yaşam standardı sağlayabilmesini hedefleyen AB Konseyi; hazırlanan yasaya kısa bir sürede onay verdi ve AB ülkeleri için geçerli kılınan asgari ücret şartları yürürlüğe girdi.

Üye ülkelere asgari ücret konusunda temel şartlar öneren Avrupa Birliği; net ücret konusunu ise ülkelerin iç politikasına devretmekte. Bu alana müdahale etmeyen AB; ülkelerin ekonomik şartlarının değerlendirilmesiyle birlikte, asgari ücret politikalarının benzer yönde ilerleyeceğini yasayla garanti altına aldı. Yeterlilik seviyesine dair temel prosedürler, AB’nin çizdiği sınırlar çerçevesinde tanımlanacak. Açık kriterler belirlemesi zorunlu kılınan ülkelerin, güncelleme süreçlerini de şeffaf bir şekilde yürütmesi hedefleniyor.

Yasaya uygunluk çerçevesinde, asgari ücretin güncellenme süresi de güvence altına alındı. Enflasyon yükselmesi, hayat pahalılığı gibi konularda mağduriyet yaşanmasını engellemek ve ihtiyaç kapasitesinin genişlemesini kapsamak amacıyla; AB’nin kriterleri arasında güncelleme maddesi de yer aldı. En az 2 yılda bir yapılması şart koşulan asgari ücretlerde, en fazla ise 4 yıllık süre tanınmakta. Otomatik güncelleme mekanizmasını geçerli kılan ülkeler, 4 yıllık güncelleme süresine tâbi tutulacak. Asgari ücretle birlikte; çalışanların haklarını savunmak adına toplu iş sözleşmelerinin de yaygınlaştırılması gerekliliği de Avrupa Birliği yasasında yer aldı.

21 AB Ülkesi Asgari Ücret Uygulaması Yapıyor!

Asgari ücretin devletin enflasyon parametreleriyle güncellendiği ülkelerde; daha yüksek maaşlarda toplu iş sözleşmeleri geçerlilik kazanıyor. Ancak bazı AB ülkelerinde ise, birçok iş kolunda toplu iş sözleşmesi kavramının geçerli olmadığı görüldü. Çalışanların yüzde 80’inden daha azının sendikalar aracılığıyla pazarlığa dahil olduğu ülkelerde, toplu iş sözleşmelerinin yaygınlaştırılması için teşvik politikaları yürütülecek. Ülkelerin yerel hükûmetlerinin bu konuda eylem planı hazırlaması gerekliliğini savunan AB Konseyi; toplu iş sözleşmesi kapsamlarının genişliğinin de artırılmasını tavsiye etmekte.

Toplu iş sözleşmesi kapsamlarının kademeli olarak artırılacağı bu düzlemde; açık zaman çizelgeleri ve eylem planlarıyla birlikte süreçlerin güvence altına alınması gerekliliği de belirtiliyor. Avrupa Birliği’nde yer alan ülkelerdeki hiçbir vatandaşın mağdur olmamasını hedefleyen AB Konseyi; önerinin parlamentodan geçmesiyle birlikte, ülke hükûmetlerine kararları ve tavsiye ettiği konuları bildirdi.

Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından onaylanan asgari ücret kuralları; AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanması sonrasında, 2 yıl içerisinde uygulamaya konulacak. 2 yıl boyunca geçiş süreci tanımlayan Avrupa Birliği Konseyi; bu süreç sonrasında ise asgari ücret şartlarının tüm ülkelere yaygınlaşmasını hedefliyor. Birlik üyesi ülkelerin 21’i, asgari ücret uygulamasını devlet parametreleriyle tanımlıyor.

Bu ülkeler dışında kalan İtalya, Danimarka, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İsveç ve Finlandiya ise; asgari ücretleri de toplu iş sözleşmeleriyle belirliyor. Asgari ücrette toplu iş sözleşmesi pazarlığına da olumlu bakan AB, parametrelerin pazarlık sürecinde de şeffaf olması gerektiğini savunuyor.

Exit mobile version