Arjantin’de şok terapisi başlangıcıyla enflasyon yüzde 160’ı aştı

Kasım ayında Arjantin'de yıllık enflasyon, yüzde 160'ın üstünde bir seviyeye ulaştı. Aynı dönemde aylık enflasyon ise yüzde 12,80'e yükseldi.

arjantin habermeydan

Arjantin’de şok terapisi başlangıcıyla enflasyon yüzde 160’ı aştı.

Sağ popülist Javier Milei’nin iktidara gelmesiyle Arjantin’de para biriminde hızlı bir devalüasyonun ardından gelen enflasyon verileri, yeni yönetimin zor bir süreçle karşı karşıya olduğunu gösterdi.

Kasım ayında Arjantin’de yıllık enflasyon yüzde 160,90 olarak gerçekleşti. Ekonomistlerin beklentisi ise yüzde 156,30 seviyesindeydi. Önceki ay yıllık enflasyon yüzde 142,70 olmuştu.

Aylık enflasyon ise Kasım’da yüzde 12,80 oldu. Beklenti ise yüzde 11,40’tı. Ekim ayında ise aylık enflasyon yüzde 8,30 olarak kaydedilmişti. Milei’nin göreve gelmesiyle hızlı devalüasyon kararı alınmıştı.

Yeni Ekonomi Bakanı Luis Caputo, ülkenin ağır ekonomik krizini çözmek için pezo değerini yüzde 50’den fazla düşürerek dolar karşısında 800’e indireceklerini, enerji sübvansiyonlarını kesip kamu ihalelerini iptal edeceklerini açıkladı.

Caputo, Milei’nin aldığı önlemlerin kısa vadede sancılı olacağını ancak mali açığı azaltmak ve üç haneli enflasyonu düşürmek için gerekliliğini vurguladı. Ülkenin GSYH’sinin yüzde 5,5’lik bir bütçe açığıyla karşı karşıya olduğunu belirten Caputo, bu sorunun ülkenin ekonomik sıkıntılarının temel nedeni olduğunu ifade etti.

Arjantin’in Uluslararası Para Fonu’ndan aldığı 44 milyar dolarlık kredi borcu da bulunuyor. IMF Başkanı Kristalina Georgieva, alınan kararlı adımları “istikrarı yeniden tesis etme ve ekonomik potansiyeli yeniden oluşturma yolunda önemli bir adım” olarak değerlendirdi.

Exit mobile version