Arap ülkeleri, Trump’ın Gazze planına karşı bir araya geliyor.
Suudi Arabistan, sekiz Arap liderini bir araya getiren bir zirveye ev sahipliği yapacak. Bu zirvede, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’nin yeniden inşası için sunduğu plana karşılık bir çözüm tartışılacak. Trump’ın önerisi, Gazze Şeridi’ni ABD kontrolüne alarak bölge sakinlerini tahliye etmeyi ve burayı “Orta Doğu’nun Rivierası”na dönüştürmeyi amaçlıyor. Bu plana göre, Filistinlilerin bölgeye geri dönme hakkı olmayacak. İsrail, bu planı olumlu bir şekilde karşılarken, bir çok Arap ülkesi bu öneriye büyük tepki gösterdi. Ayrıca, Batılı başkentlerden de uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirilen bu plana karşı sert eleştiriler geldi. Trump, bir muhabirin “Filistinliler de dahil mi?” sorusuna “Şirin olmak istemiyorum. Ukala olmak istemiyorum ama burası Orta Doğu’nun Riviera’sı olabilir” şeklinde cevap verdi. Riviera, popüler sahil bölgelerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir.
GAYRİRESMİ TOPLANTI DUYURUSU
Suudi Arabistan, durumu yatıştırmak amacıyla Körfez İşbirliği Konseyi’ne üye altı ülke ve Mısır ile Ürdün liderlerinin katılacağı “geleneksel, kardeşçe ve gayriresmi” bir toplantı düzenlediğini açıkladı. Bu toplantıdan çıkacak kararların 4 Mart’ta Mısır’da yapılacak Arap Zirvesi’nde görüşüleceği belirtiliyor.
Donald Trump’ın planı Arap ülkeleri tarafından net bir şekilde reddedilirken, Filistin topraklarının gelecekteki yönetimi ve yeniden inşasıyla ilgili finansman konusunda farklı görüşler olduğu ifade ediliyor. İsrail ile Hamas arasında 15 ay süren savaş nedeniyle büyük tahribat yaşanan Gazze’nin yeniden inşasının maliyetinin yaklaşık 53 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.
MISIR’IN ALTERNATİF PLANI
Riyad’daki görüşmelerde liderlerin Trump’ın planına karşı bir alternatif geliştirmesi bekleniyor. Coğrafi yakınlık nedeniyle Mısır’ın bu konuda öne çıkması muhtemel. Ürdün Kralı II. Abdullah, geçen hafta Washington’da yaptığı açıklamada, Mısır’ın Trump’a karşı bir yanıt hazırlayacağını belirtmişti.
Mısır’ın önerdiği plan üç aşamadan oluşuyor ve üç ila beş yıl sürecek. İlk aşamada, altı ay boyunca ağır iş makineleri enkazı temizleyecek ve yerinden edilenler için üç güvenli bölge oluşturulacak. İkinci aşamada, Gazze’nin yeniden inşası için uluslararası bir konferans düzenlenecek. Üçüncü aşama ise, onlarca yıldır süren çatışmaya çözüm bulmak amacıyla İsrail ve Filistin devletlerinin yan yana var olacağı bir siyasi sürecin başlatılması.
GAZZE’NİN YÖNETİMİ NE OLACAK?
Bu zirve, Gazze’nin yönetimi konusunda da zorlu tartışmalara yol açacak. Arap ülkeleri bu konuda farklı görüşler sunuyor. Bazı ülkeler Hamas’ın tamamen ortadan kaldırılmasını savunurken, bazıları yalnızca silahsızlandırılmasını istiyor. Diğer bazı ülkeler ise Hamas’ın belirli bir rol üstlenebileceğini düşünüyor.