Amazon’da 18 Bin İşçi Çıkarma Kararı Alındı!

Pandemi döneminde çok fazla işçi alındığını birçok kez belirten Amazon, tasarruf etmek adına 18 bin işçinin görevine son verecek.

amazon 1

E-ticaret sektörünün lider firması Amazon, yakın dönemde önemli tasarruf hamlelerine imza atıyor. Geçtiğimiz yılın sonlarında, Amazon firmasının değerlemesinde 1 trilyon dolara yakın bir küçülme tespit edilmişti. Bu gelişmeyle birlikte firma içerisinde birçok farklı tedbirin alındığı görülmüştü. Tedbirlerden ilki olarak Kasım ayında 10 bin işçinin görevine son veren Amazon; Ocak ayı içerisinde de benzer bir hamleyi tasarlıyor. Şirketin tarihinin en büyük işçi çıkarma operasyonuna hazırlanan Amazon yetkilileri; toplamda 18 bin çalışanın iş akdine son verecek.

ABD merkezli ekonomi basınından gelen haberlerde, firma içerisinden aktarılan bilgilerin de bu yönde olduğu ve işten çıkarma sürecinin resmen başlayacağı tarihin çok yakında olduğu belirtildi. Kısa bir süre önce bir kez daha işten çıkarma hamlesi yapan Amazon’un; bu yola gitmesindeki ilk nedenin pandemi dönemindeki alımlar olduğu iddia ediliyor. O dönemde yoğun talebi karşılayabilmek adına Dünya çapında yüz binlerce çalışanı kadrosuna kattığı bilinen Amazon; son dönemde ise talebi karşılamak adına çok fazla elemanı olduğu görüldü. Bu sebeple de müdahalenin yapıldığı ilk bölgenin kargo elemanları olduğu ortaya çıktı.

Amazon CEO’su: Operasyon Basına Sızdı!

Amazon’un CEO’luğunu üstlenen Andy Jassy, işten çıkarma sürecinde ilk tercihlerinin doğrudan temasla süreci tamamlamak olduğunu söyledi. İşten çıkarılacak kişilerle bire bir görüşmeler yaparak süreci tamamlamayı ve eski çalışanlarını mağdur etmemek amacıyla bunu yaptıklarını belirten Jassy; bu operasyonun basına sızdırılması sebebiyle, yüz yüze görüşmelerden çok daha öncesinde açıklama yapmak durumunda kaldığını ifade etti. Ekip içerisinden bir sızıntı olduğunu da açıkça dile getiren Jassy; bu sebeple de işten çıkarma operasyonunun ayrıntılarını Amazon’un blog sayfasından paylaştıklarını açıkladı.

Pandemi Döneminde Rekor Alım!

Dünya’nın en büyük şirketlerinden biri olarak konumlanan Amazon; yakaladığı başarı sayesinde kurucusu Jeff Bezos’un bir dönem Dünya’nın en zengin insanı olmasını sağlamıştı. 2020’nin ilk aylarında başlayan pandemi sürecinde pazar payını büyüten firma; evden sipariş oranlarının artması sayesinde kâr oranlarını ve çalışan sayısını da katbekat arttırmıştı. Özellikle de çalışan rakamlarında beklentilerin çok daha üzerinde insan kapasitesine ulaştıkları bilinen firma, pandemi sürecinin yavaşlamasıyla birlikte istihdam fazlası vermekteydi.

Amazon’un ana çalışma alanı olan evlere kargo servisindeki rakamların düşmesi ve buna bağlantılı olarak çalışan fazlası oluşması; işten çıkarma süreçlerinin önünü açtı. Şirketin 2022 yılının üçüncü çeyreğinde 1,54 milyon çalışanı olduğu belirtilmişti. Kasım ve Ocak’taki operasyonlarla birlikte, bu sayının 1,51 milyon seviyesine ineceği konuşuluyor.

Exit mobile version