Almanya’nın Çifte Vatandaşlık Yasası, Türkiye’ye 2.5 Milyar Euro Kazandıracak!

Almanya'da Nisan ayında yürürlüğe girmesi beklenen çifte vatandaşlık yasası, Türkiye'ye konsolosluklar üzerinden 2.5 milyar euro kazandıracak.

pasaport 1

Geçtiğimiz günlerde Almanya’da yaşanan bir gelişme, Türkiye ekonomisine de doğrudan etki edecek bir nitelik kazandı. Almanya Federal Meclisi’nden geçen çifte vatandaşlık yasası, ülkede yaşayan Türk kökenli insanlara da çifte vatandaş olabilmenin kapısını açmış oldu. Nisan ayında yürürlüğe giren yasayla birlikte, 1.5 milyon Türk kökenli Alman vatandaşının Türkiye Cumhuriyeti’nin Almanya’daki konsoloslukları aracılığıyla vatandaşlık sürecini başlatması bekleniyor. Bu süreçten Türkiye’nin kasasına önemli bir gelirin aktarılacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Geçmişte Almanya vatandaşlığı için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından çıkanlar, Almanya’da doğup büyüyen ve akrabaları Türkiye vatandaşı olanlar, Türkiye vatandaşı bir kimseyle evlenen Almanya vatandaşları gibi elzem sebepleri olan pek çok insan; bu sürecin başlamasıyla birlikte Türkiye vatandaşlığı için konsolosluklarda işlemlerini başlatacak. Nisan ayı itibarıyla yürürlüğe konulacağı duyurulan bu yasayla birlikte, ülkemiz nüfusunda da bariz bir artış gözlemlenecek. Bununla birlikte Hazine’ye yaklaşık 2.5 milyar euroluk ek gelir sağlanma imkanı da ortaya çıkacak.

Almanya’daki çifte vatandaşlık yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte, ülkede yaşayan Türklerin önemli bir kısmının yeniden Türkiye vatandaşlığını alması bekleniyor. Vatandaşlıktan çıkmak zorunda kalan veya vatandaşlık alamayan kişiler için getirilen Mavi Kart uygulaması da, bu yasayla birlikte Almanya’da hükümsüz hale gelecek. Türkiye Cumhuriyeti’nin yasalarına göre “milli güvenliğe aykırı eylem ve işlemleri” olmayan herkes, Almanya’nın yeni yasasından faydalanarak vatandaşlık haklarına kavuşacak. Sürecin sonunda Türkiye pasaportu ve Türkiye kimliği alma hakkı kazanacak vatandaşlar, ülkeye yaptıkları ziyaretlerde ve genel seçimlerde yeni kimliklerini ibraz edebilecek.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçme sürecini başlatmaya hazırlanan Almanya’daki vatandaş olmayan Türkler, ülkemizdeki yasalar gereğince birçok işlemde ödeme yapmak durumunda. Her bir aile ferdi için kimlik kartı çıkarma ücretinin tahsil edileceği bu işlemlerde, Nüfus ve Vatandaşlık İşler Müdürlükleri aracılığıyla 220 milyon 600 bin euroluk bir kazanç sağlanacak. Kimlik kartıyla birlikte yurt dışı işlemleri yapılması nedeniyle pasaport çıkartma süreci de zorunlu tutulacak. Bu sayede her bir kişiden 147,84 euro pasaport ücreti de tahsil edilecek. Dünya çapındaki en pahalı pasaportlardan olan Türkiye Cumhuriyeti pasaportu, yeni dönemde ülkemizin kasasına önemli bir gelir girişi sağlayacak.

Türkiye Cumhuriyeti konsolosluklarının yeni sürecin başlangıcı için Nisan ayına kadar hazırlık yapması bekleniyor. Şu anki çalışma kapasitesiyle her gün binlerce kişinin işlemlerini yürütememesi beklenen konsolosluk konutları, ilerleyen günlerde bölgedeki yetkin Türk vatandaşlarından veya ülkemizden gönderilecek personellerle kapasitesini arttırma yoluna gidebilir. Seçimlerdeki yoğunluktan çok daha fazlasının yaşanmasına kesin gözüyle bakıldığı bu süreçte, Dışişleri Bakanlığı’nın da Almanya özelinde personel alımı için çalışmalara başladığı iddia ediliyor. Almanya’da 13 konsolosluğu bulunan ülkemiz, Almanya’da en çok temsilciliği bulunan ülke konumunda.

Kimlik kartı ve pasaport işlemlerinin yanı sıra, ülkemizde zorunlu tutulan askerlik hizmeti sayesinde de önemli bir gelir kapısı açılacak. 20 yaşını geçmiş ve mazereti olmayan her erkeğin zorunlu tutulduğu askerlik görevi, yurtdışında 5 yıldan fazla yaşayan vatandaşlar için dövizli askerlik yöntemiyle tamamlanabilmekte. Dövizli askerlik gereksinimini de göze alarak vatandaşlık almak isteyenler, 5 bin 560 euro civarında bedeli olan bu işlemi de yaptırmak durumunda. Dövizli askerliğin de tahsiliyle birlikte Türkiye’nin kasasına en az 2.3 milyar euro girmesi bekleniyor.

Exit mobile version