Almanya’da yeni göç krizi endişeleri yükseliyor.
Almanya’da, düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığıyla mücadele önlemlerinin sertleştirilmesi, sığınmacılar için sunulan sosyal yardımların kısıtlanması, ülkede kalacak sığınmacılara sınırlama getirilmesi, sınır kontrollerinin başlatılması ve hatta sınırların kapatılması çağrıları yapılıyor. Eyaletlerdeki yerel yönetimler ve belediyeler uzun bir süredir sığınmacı kabul kapasitelerinin aşıldığından şikayetçi ve bu yükün artık taşınamayacağını dile getiriyorlar.
Son dönemde özellikle Polonya ve İtalya gibi ülkelerde, Almanya’ya düzensiz göçmen akışının artabileceği endişeleri, Alman siyasetinde tansiyonun yükselmesine neden oluyor.
Ana muhalefet, Sosyal Demokrat Parti’li (SPD) Başbakan Olaf Scholz’un sığınmacı politikasında acil değişiklikler yapmasını talep ediyor. 2015 yılında yaşanan Suriyeli mülteci krizi sırasında, o dönemin Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Başbakanı Angela Merkel, tüm itirazlara rağmen “Bu işi başarırız” diyerek açık kapı politikasını kararlılıkla sürdürmüştü.
Ancak şu an Merkel’in partisi olan CDU ve ortağı Hristiyan Sosyal Birlik (CSU), Almanya’ya düzensiz göçü durdurmayı ve sığınmacı politikasında köklü değişiklikler yapmayı savunuyorlar. Bu değişiklikler arasında düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığına karşı daha sıkı önlemler alınması, sığınmacılara sunulan sosyal yardımların kısıtlanması, sığınmacıların ülkede kalışına sınırlama getirilmesi, sınır kontrollerinin artırılması ve hatta sınırların kapatılması yer alıyor.
AB ülkeleri arasında en fazla sığınma başvurusunun Almanya’ya yapıldığı göz önüne alındığında, ülke bu konuda büyük bir baskı altında bulunuyor. Almanya’da yaklaşık 3 milyon 260 bin sığınmacı yaşıyor ve yalnızca bu yılın ilk sekiz ayında 204 bin 461 kişi sığınma başvurusunda bulundu. Geçen yıl ise başvuranların sayısı 217 bin 774’tü. Ayrıca bu yılın sadece ilk sekiz ayında Almanya’ya 70 bin yasa dışı giriş olduğu bildiriliyor. Bu sayılar, Ukrayna’daki savaştan kaçan yaklaşık 1 milyon 100 bin Ukraynalıyı içermiyor. Başbakan Scholz, Almanya’nın sığınma hakkını sürdüreceğini ancak kaçak göçmenlere karşı daha sıkı bir politika izleyeceğini belirtiyor. Scholz ayrıca, iltica şartlarını karşılamayanların ve suç işleyenlerin geri gönderileceğini vurguluyor.