Almanya vatandaşı olmak kolaylaşıyor!

Alman vatandaşı olmayı kolaylaştıran yasa yürürlüğe giriyor. İşte Türkleri yakından ilgilendiren yenilikler...

almanya vatandasi habermeydan

Almanya vatandaşı olmak kolaylaşıyor.

Bugünden itibaren yürürlüğe giren yeni Vatandaşlık Yasası, Almanya’da çifte vatandaşlık hakkını genişletiyor ve başvuru için gerekli ikamet süresini kısaltıyor. Bu yasa, özellikle Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlileri yakından ilgilendiriyor. Daha önce çifte vatandaşlık konusunda getirilen kısıtlamalar, ülkede yaşayan yaklaşık 11 milyon yabancı tarafından eleştirilmiş ve uygulamada sorunlara yol açmıştı.

Yeni yasayla birlikte, çifte vatandaşlık hakkı Türkiye kökenliler dahil olmak üzere herkesi kapsayacak şekilde genişletildi. Önceki düzenlemede Avrupa Birliği ülkeleri ve İsviçre vatandaşları dışında Alman vatandaşlığına geçmek isteyenlerin önceki vatandaşlıklarını bırakmaları gerekiyordu. Yeni yasa ayrıca, vatandaşlık için gerekli ikamet sürelerini sekiz yıldan beş yıla indirerek önemli ölçüde kısalttı. Ayrıca, Almanca dilini çok iyi düzeyde konuşanlar ve topluma fayda sağlayanlar için başvuru sürecini üç yıl sonra başlatma hakkı tanıdı.

Yeni düzenleme ile birlikte vatandaşlık başvuruları ücretli olarak yapılmaktadır. 2024 yılı için başvuru ücreti kişi başına 255 euro ve her bir çocuk için 51 euro olarak belirlenmiştir. Başvurular için belirlenen bir son tarih olmamakla birlikte, başvuru şartlarını taşıyan herkes her zaman başvuru yapabilir.

Yeniden Türk vatandaşlığına geçmek isteyenler için de yeni düzenleme ile kolaylık sağlanmıştır. Almanya’da yaşayan Türkiye kökenliler, başkonsolosluklar aracılığıyla yeniden Türk vatandaşlığı başvurusu yapabilirler.

Exit mobile version