Almanya’da hükümetin uzlaşmaya vardığı yasa tasarılarından biri, içerdiği maddeler sebebiyle ülkemizde de gündeme gelmeye başladı. Sosyal Demokrat Parti (SPD), Hür Demokrat Parti (FDP) ve Yeşiller Partisi’nin koalisyonundan oluşan Alman Hükümeti; vatandaşlıkla alakalı yeni düzenlemeler içeren yasa tasarısı hakkında anlaşmayı başardı. Bu yasa tasarısının Ocak ayı itibarıyla Federal Meclis’te görüşülmesi beklenirken, tasarının yasalaşma sürecinin ise partilerin desteğiyle kısa sürede tamamlanması hedefleniyor.
30 Kasım’da Federal Meclis’te ilk görüşmesi yapılan tasarıda, vatandaşların birden fazla ülkeye mensup olmasını engelleyen maddeleri geçersiz kılan hususlar bulunuyor. Bu sayede Almanya’da yaşayan Türk nüfusu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını terk etmeden Almanya pasaportu alma hakkını elde edecek. Çoklu vatandaşlığı engelleyen yasaların varlığı, uzun yıllardır Almanya’da çalışan işçilerin problemleri arasında gösterilmekteydi. Bu işçiler arasındaki en büyük azınlık topluluğu olan Türkler ise, bu yaptırımın en çok mağdur ettiği topluluk olarak öne çıkmaktaydı.
Ocak ayında Federal Meclis’te yasalaşması için görüşmeye açılacak çoklu vatandaşlık tasarısı, gündeme geldiği andan itibaren Almanya’daki Türk topluluklarından yoğun destek aldı. Sayıları yaklaşık 3 milyon civarında olan Almanya’da yaşayan Türklerin bir kısmı, 60 yıldır ailesinin var olduğu yerin vatandaşlığını elde edebilecek. Bir kısmı ise, doğduğu toprakların kimliğini alma şansına erişecek.
Günümüzde de Almanya’daki en büyük göçmen grubunu oluşturan Türk vatandaşları, yakın dönemde öğrenci ve nitelikli işçi nüfusuyla çok daha kapsamlı bir topluluk haline gelmişti. Alınan bu kararla birlikte, Türkiye ve diğer topluluklardan gelen nitelikli nüfusun Almanya bünyesine kazandırılması sağlanacak. Almanya’da yaşayan birçok göçmenin, vatandaşlığına geçilmesi halinde kendi vatandaşlığından feragat etme zorunluluğu nedeniyle hiçbir dönemde başvuru yapmadığı ve ülkenin vatandaş yapısına dahil olmadığı bilinmekteydi. Yeni tasarıyla birlikte bu durumun önüne geçerek ülkenin nitelikli nüfus kapsamı arttırılacak.
Yeni vatandaşlık tasarısıyla birlikte, Almanya vatandaşlığı için sınırlı sayıda ülkeye tanınan çifte vatandaşlık hakkı genişletilmiş olacak. Ayrıca vatandaşlık için istenen ikamet süresinin de 8 yıldan 5 yıla indirilmesi isteği de, yasa tasarısında yer alan maddeler arasında. Kişilerin alanında elde ettiği başarılar, eğitim başarısı ve gönüllü çalışmalar gibi hususlarda gösterdiği performanslar ise; topluma sunulan katkılar göz önünde tutularak vatandaşlık için istenen sürenin 3 yıla inmesine olanak sağlayacak.
Bununla birlikte yabancı ülke vatandaşlığına geçen her kişi, Almanya pasaportunu korumaya devam edebilecek. Ebeveynlerden birinin 5 yıl Almanya’da ikamet etmesi durumunda ise, Almanya’da doğan her bir aile ferdi de vatandaşlık alma hakkına kavuşacak. 1974 ve 1990’da yapılan İşgücü Anlaşması kapsamında ülkeye gelen misafir işçileri de kapsayan bu tasarı, Almanya’yı oluşturan toplulukların ülkeye olan aidiyetini arttırmayı amaçlıyor. Tasarının Federal Meclis’te Şubat ayına kalmadan onaylanması ve yürürlüğe konması planlanıyor.