Ali Daei’nin Ailesine İran’dan Çıkış Yasağı Verildi!

İran'daki protesto süreci, ülkedeki her kesimi etkiledi. Rejime tepki gösteren ünlü futbolcu Ali Daei'nin ailesi de, bu süreçte mağdur edilenler arasına girdi.

daei 1

İran Milli Futbol Takımı’yla Dünya futbolunda sembol isimlerden biri haline gelen Ali Daei; rejimin uyguladığı şiddete karşı tepki göstermesi sebebiyle zor günler yaşıyor. Günümüzde teknik direktörlük ve futbol harici yatırımlarla uğraşan ünlü isim; eşi ve kızının uçaktan indirilmesiyle büyük bir şoka uğradı. İran futboluna kattıklarıyla ülkenin sembol isimlerinden biri konumuna erişen Ali Daei’nin bu gibi sıkıntıları yaşaması, ülkede yaşananlar konusunda dış basının tedirgin olmasına yol açtı.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı’nın (ISNA) Anadolu Ajansı’na (AA) ulaştırdığı bilgilerde; Ali Daei’nin yakın dönemde ülkedeki restoran ve kuyumcu gibi yatırımlarının da mühürlendiği öğrenildi. Mahsa Amini’nin öldürülmesiyle başlayan eylem sürecine destek verdiğini belirten Daei; ülkedeki şeriat rejimi tarafından öncelikli olarak maddi yönden cezalandırılmıştı. Ancak geçtiğimiz günlerde Daei’nin eşi ve kızının uçaktan zorla indirilmesi; ailecek seyahat özgürlüklerinin kısıtlandığını da ispatlamış oldu.

Yasal yollarla Tahran’dan Dubai’ye uçan Ali Daei’nin eşi ve kızı; uçak havalandıktan yaklaşık bir saat sonrasında uçaktan indirildi. Basra Körfezi’ndeki Kiş Adası’nda durdurulan uçak; Daei’nin ailesinin Dubai’ye geçişine izin verilmediği için, ikisinin de Kiş Adası’nda tutulmasıyla birlikte yoluna devam etti. Dubai semalarına yaklaşıldığı anda dönüş kararı alan uçak mürettebatı; beklenmedik inişle birlikte kalan yolcuların da uçuş sürecini uzattı. Yaşanan tüm olaylara ve uçuştaki mağduriyete itiraz eden Ali Daei; kızı ve eşini Tahran’a döndürmek için çaba gösterdiklerini söyledi.

Ali Daei: Yetkililer Cevap Vermiyor!

Yaşanan uçuş kriziyle alakalı basının sorularını yanıtlayan Ali Daei; böylesine bir hareketin anlaşılamaz olduğunu ve ailesine hakaret kabul ettiğini belirtti. Ailesinin yalnızca birkaç günlük bir tatil için Dubai’yi seçtiğini söyleyen Daei; yurt dışına çıkış yasağı gibi bir kararın bulunmadığını dile getirdi. Böyle bir kararın bulunması halinde hiçbir şekilde uçamayacaklarının altını çizen Daei; buna rağmen havadayken aile mensuplarının uçaktan tahliyesine karar verildiğini ve yetkililerin bu problemin oluş sebebine dair hiçbir yanıt vermediğini ifade etti.

Kızının ve eşinin durdurulduktan bir saat sonra gidebileceğine dair polis beyanı olduğunu aktaran Ali Daei; ancak o anda da uçağın kapılarının kapalı olması sebebiyle kızının da orada kaldığını açıkladı. Yasal bir şekilde uçağa binilmesine rağmen bu uygulamanın yapılmasının anlamsız olduğunu savunan Daei; ailesiyle birlikte uçanların da sebepsiz yere mağdur edildiğini söyledi. Devlet yetkililerinden konuya dair açıklama beklediğini de belirten Daei; olay yaşandığından bu yana hiçbir açıklama yapılmadığını da kamuoyuyla paylaştı.

100 günü aşkın bir süredir devam eden İran’daki protestolar; 500’ü aşkın insanın vefatıyla sonuçlandı. Bu sürecin birçok noktasında ülke içerisinden tepkiyle karşılaşan İranlı yöneticiler; tepkisi karşılık bulanları ise cezalandırmanın peşinde. Birçok ünlü ismi tutuklayan veya idamla yargılayan İran devleti; Eylül ayında eylemcilere destek veren Ali Daei’nin işletmelerinin kapatılmasına karar vermişti.

Exit mobile version