AB’den Türkiye’ye uyarı: Pozitif gündem sürdürülmeli

Avrupa Birliği Konseyi'nin genişleme konusundaki değerlendirmesinde, Türkiye'nin aday ülke olarak önemli bir ortak olduğu vurgulanırken, siyaset ve ekonomi konularında bazı eleştirilere de yer verildi. AB, Türkiye'nin birçok ortak çıkar alanında kilit bir ortak olduğunu teyit etse de, siyasi ve ekonomik alanlarda bazı noktalarda eleştirel bir bakış açısı sergiledi.

ab turkiye habermeydan

AB’den Türkiye’ye uyarı geldi.

AB’nin son toplantısında, Türkiye’ye dair mesajlar öne çıktı. Konsey, Türkiye’nin aday ülke statüsünde ve birçok ortak alanda kritik bir rol oynamasına vurgu yaparken, siyaset ve ekonomi konularında eleştiriler de dile getirildi.

AB’nin genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, Türkiye’nin üyelik sürecinin canlandırılması için hukukun üstünlüğüne dikkat çekti ve pozitif gündemin benimsenmesi gerektiğini belirtti.

Konseyin toplantı sonuç bildirisinde, Türkiye’nin aday ülke olarak önemini sürdürdüğü vurgulandı. Açıklamada, Türkiye ile açık, samimi bir diyalogun sürmesi, ortak sorunların ele alınması, göç, iklim değişikliği, terörle mücadele gibi alanlarda işbirliğinin devam ettiği belirtildi.

Ancak bildiride, demokrasi, temel haklar, yargı gibi konularda eleştirilerin yanı sıra ekonomik kriterlerde istikrarlı politikaların uygulanmasının önemi vurgulandı. Ayrıca, Türkiye’nin Ukrayna ile tahıl ticaretindeki olumlu rolü ve Rusya’ya yönelik AB politikalarına uyum konusunda hassasiyetin altı çizildi.

 

 

Exit mobile version