ABD’de kaybolan F-35’in enkazı bulundu

ABD'nin South Carolina eyaletinde iki gün önce kaybolan F-35 savaş uçağının enkazı bulundu. Pilot, uçak düşmeden önce paraşütle atlamıştı.

f 35 habermeydan 1

ABD’de kaybolan F-35’in enkazı bulundu.

ABD’nin South Carolina eyaletinde, önceki gün kaybolan F-35 savaş uçağının enkazı, yetkililer tarafından Charleston Hava Kuvvetleri Üssü’nün kuzeydoğusundaki kırsal Williamsburg bölgesinde bulunduğu açıklandı.

Pilotun adı açıklanmayan bu olayda, uçak düşmeden önce paraşütle güvenli bir şekilde atlamış ve North Charleston kentine inmişti.

Pilot, paraşütle atladığında uçağı otomatik uçuşa alınmış, aktarıcısı ve gizli teknolojisi devre dışı bırakılarak radar takibini engellenmişti.

Amerikan ordusu, kaza için “aksilik” ifadesini kullanarak ayrıntı vermekten kaçındı. Ancak, yaklaşık 80 milyon dolarlık F-35 uçağının düşmesiyle ilgili bir soruşturma başlatıldı.

Diğer bir F-35 pilotunun ise Charleston Üssü’ne güvenli bir şekilde döndüğü açıklandı. İki F-35 uçağı, Atlantik Okyanusu kıyısındaki Beaufort şehrindeki bir filoya aitti.

Yetkililer, dün internet üzerinden yaptıkları paylaşımlarda kaybolan uçağın yerini bulma konusunda halktan yardım talebinde bulunmuştu. Charleston Üssü’nün sosyal medya platformunda, “Kurtarma ekiplerimizin F-35’i bulmasına yardımcı olabilecek herhangi bir bilgiye sahipseniz lütfen Üs Savunma Harekat Merkezi’ni arayın” şeklinde bir çağrıda bulunulmuştu.

Bu çağrı, ABD’de alay konusu haline gelmiş ve bazı Kongre üyeleri orduyu eleştirmişti. Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyelerinden Nancy Mace, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bir F-35’i nasıl kaybedersiniz? Bir takip cihazı nasıl çalışmaz? Halka neyi sormamız gerekiyor, bir jeti bulup teslim etmelerini mi?” ifadelerini kullanmıştı.

Son gelişmelerin ardından, ABD Deniz Piyadeleri, ülke içi ve dışındaki tüm hava operasyonlarına iki gün ara verdiğini duyurdu. Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yapılan açıklamada, bu kararın, tüm askeri birimlerin havacılık güvenliği konusundaki en iyi uygulamaları tartışacakları bir süreç olarak geçerli olduğu belirtildi.

Exit mobile version