ABD ve İngiltere’den Hamas baskısı: Türkiye’den 3 kilit isim

Türkiye, Hamas'a olan bağlantıları sebebiyle uluslararası yaptırım baskısı altında. ABD ve İngiltere'nin yeni yaptırım listesinde Türkiye'den üç önemli ismin yer aldığı ortaya çıktı.

abd ingiltere habermeydan

ABD ve İngiltere’den Hamas baskısı…

ABD ve İngiltere, Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarına tepki olarak başlattıkları yaptırımları genişletti. VOA Türkçe’nin bildirdiğine göre, bu iki ülkenin 7 Ekim’den bu yana uyguladığı dördüncü yaptırım listesinde, özellikle Türkiye’de faaliyet gösteren Hamas yetkilileri ön planda bulunuyor.

ABD Maliye Bakanlığı’nın dün yaptığı açıklamada, Hamas’ın şiddet içeren hedeflerini yurtdışında temsil eden ve mali işlerini yöneten kilit isimlerin yaptırım listesine alındığı ifade edildi.

ABD Maliye Bakanlığı’nın Terörizm ve Mali İstihbarattan Sorumlu Müsteşarı Brian Nelson, “Hamas ağırlıklı olarak, iyi konumdaki yetkililer ve bağlantılarından oluşan iletişim ağlarına güvenmeye devam ederek grubun faydasına olacak para toplama kampanyalarını yürütmek için serbest görünen yetki alanlarından istifade ediyor ve yasadışı elde ettiği bu paraları Gazze’deki askeri eylemlerini desteklemek için aktarıyor” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, İngiltere ile işbirliği içinde tespit edilen 8 isimden 3’ünün Türkiye’de, 2’sinin Gazze’de, birinin Batı Şeria’da ve 2’sinin ise Lübnan’da olduğu belirtiliyor. Türkiye’den devam eden Hamas’a destek faaliyetlerinde bulunduğu ifade edilen isimler arasında, Hamas’ın Kudüs temsilcisi Mansur Yakup Nasır El-Din, Türkiye temsilcisi Cihat Muhammed Şakir Yağmur ve örgüte mali yardım sağladığı belirtilen Mehmet Kaya yer alıyor.

ABD Maliye Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Nasır El-Din, Hamas’ın Türkiye’deki mali işlemlerini yöneten kilit isimlerden biri olarak gösteriliyor. İsrail’de Gilad Şalit’in kaçırılmasında rol aldığı gerekçesiyle müebbet hapis cezasına çarptırılan Cihat Yağmur ise 2011’den beri Türkiye’de sürgün edilmiş durumda ve Maliye Bakanlığı, Yağmur’un Türkiye’de “gizli terör eylemlerine” karıştığını ve bunu “yasal görüntüsü verilen kültürel faaliyetler” aracılığıyla gerçekleştirdiğini belirtiyor.

Listede Türkiye’de bulunduğu belirtilen üçüncü isim Mehmet Kaya, Hamas adına ve Hamas’a destek amaçlı farklı para aktarma işlemlerine karıştığı gerekçesiyle yaptırımlara dahil edilmiş.

ABD Maliye Bakanlığı Terör ve Mali İstihbarat Müsteşarı Nelson, geçen ay Türkiye’ye gelmiş ve ABD’nin Hamas ve Rusya’yla ilişkili Türk şirket ve kurumlara sert yaptırımlar uygulayacağı sinyalini vermişti. Nelson, Türk yetkililere, ABD’nin Hamas’ın Türkiye’de mali kaynak toplama olasılığına derin endişeler duyduğunu ilettiğini ve bunun önlenmesi için Türkiye’nin iş birliği yapmasını istediğini belirtmişti. ABD’nin, Rusya ve Hamas ile bağlantılı oldukları gerekçesiyle bazı Türk kişi ve kurumlarına önceden de yaptırım uyguladığı biliniyor.

 

Exit mobile version