ABD Temsilciler Meclisi, 6 Ocak Kongre Baskını Nedeniyle Trump’ın Suçlanmasını İstedi!

ABD Temsilciler Meclisi, Başkanlık Seçimi sonrasında halkın kongreyi basmasının sebebinin Donald Trump olduğunu açıkladı.

capitol 1

ABD’nin 2020 yılındaki seçim süreci, tüm Dünya‘nın konuştuğu bir konu haline gelmişti. Seçimleri küçük bir farkla Joe Biden’ın kazanması ise; Donald Trump destekçilerinin aşırı tepkiler vermesine yol açmıştı. Joe Biden’ın görevi Donald Trump’tan devralacağı günde ABD Kongresi’ni basan Trump destekçileri; ülkenin demokrasi tarihindeki en olumsuz olaylardan birinin yaşanmasına yol açmıştı. Kongre baskını ile alakalı soruşturma günümüzde de devam etmekte. Temsilciler Meclisi Özel Komitesi’nin yürüttüğü soruşturma, eski ABD Başkanı Donald Trump’ı da kapsamı altına aldı.

Yaz aylarında Beyaz Saray’a ait belgelerin bir kısmını kendisinde bulundurduğu gerekçesiyle evi aranan Trump; bu soruşturmada ise Kongre baskınının baş teşvikçisi olarak yorumlanmakta. 2020 seçimlerinden bu yana dönüş sinyalleri vermeyi sürdüren ünlü iş adamı; Temsilciler Meclisi’nde çıkan kararın yargı mercilerinde karşılık bulması halinde bu ihtimali kaybedebilir. Özel Komite’nin aldığı tavsiye kararında; kalkışmaya teşvik etme ve ABD’nin düzenini bozmak için komplo kurma suçlarıyla yargılanma isteği belirtildi.

Temsilciler Meclisi Özel Komitesi’nin aldığı kararla birlikte, ABD tarihinde ilk defa bir başkan hakkında Kongre özelinde yargılanma kararı çıkarılmış oldu. Kamuya açık olarak yapılan son toplantının ardından basın açıklaması yapan Kongre üyesi Jamie Raskin; ABD’nin önemli yönetim alanlarından Capitol’e saldırının affedilemez bir suç olduğunu ve Donald Trump’ın bu saldırıya kaynak sağladığının net bir biçimde görüldüğünü söyledi. Şiddeti teşvik eden konuşmaları ve bir grup seçmeni bu yönde yönlendirmesinin de bu sonucu doğurabileceğini açıklayan Raskin; her halükarda yapılan baskında Trump’ın bir parmağı olduğunun belgelenebildiğini aktardı.

“Trump Koltuğunu Vermek İstemedi!”

Özel Komite’nin basın açıklamasında; Donald Trump’ın anayasal güvenceyle korunan “gücün barışçıl bir şekilde transfer edilmesi” kaidesine uymadığına dair kanıtların da olduğu ifade edildi. İsyana teşvik, Kongre’nin işlemesini önleme, yönetime karşı komplo, ABD’nin düzenini bozma amacıyla komplo gibi federal suçlardan yargılanması istenen eski ABD Başkanı; Komite tarafından Adalet Bakanlığı’na sevk edilmiş oldu. Adalet Bakanlığı’nın yüksek yargı mecraları, Trump’ın yargı sürecinin başlayıp başlamayacağını netleştiren kurum olacak.

Kongre Baskını’nda Neler Oldu?

Kongre’nin toplandığı Capitol isimli binayı 6 Ocak 2021’de basan eylemciler; Donald Trump’ın seçimi kazandığını ve Joe Biden’ın bu sonucu çaldığını söyledi. Trump’ın yeniden başkan seçilmemesi halinde Demokrat üyeleri öldürecekleri konusunda tehditler savuran saldırganlar; Washinghton’da hükümete bağlı özel kuvvetler tarafından kısa bir süre içerisinde etkisiz hale getirildi.

O süreçten bu yana devam eden soruşturmada, on binlerce sayfa belge ve binlerce tanığın dinlendiği açıklandı. Soruşturmanın tamamlandığını deklare eden Özel Komite; Temsilciler Meclisi tarafından onanan dosyayı Adalet Bakanlığı’na sevk etti.

Exit mobile version