ABD seçim anketlerinde son durum

ABD'de başkanlık seçimleri için yapılan son anketlerde Demokratların adayı Kamala Harris'in Donald Trump ile olan farkı kapattığı izleniyor.

abd secim habermeydan

ABD seçim anketlerinde son durum…

Kamuoyu yoklamaları, Kamala Harris’in Donald Trump ile arasındaki farkı azalttığını gösteriyor.

Joe Biden’ın yarıştan çekilmesinin ardından Harris’in başkanlık adaylığına soyunmasından bu yana yapılan yedi ulusal anket birlikte ele alındığında, Demokratların Trump ile olan farkının yarıya indiği gözlemlendi. Cuma günü Wall Street Journal tarafından yapılan anket de dahil olmak üzere bazı anketler, Harris’in eski başkanla istatistiksel olarak eşit konumda olduğunu ortaya koyuyor.

Perşembe günü yayımlanan bir New York Times/Siena anketi, Harris’in aradaki farkı üçüncü partiler dahil edildiğinde 6 ya da 7 puan kapattığını gösterdi.

Harris’in kazancı, büyük ölçüde Demokrat koalisyonunun Biden’dan uzaklaşan kesimlerinden geliyor. New York Times’ın bir ay önceki anketinde, Biden’ın kayıtlı siyah seçmenlerden sadece yüzde 59’unun oyunu aldığı, ancak Harris’in bu oranı yüzde 69’a çıkardığı belirlendi. Harris ayrıca partisinin Hispanik seçmenler arasındaki oy oranını yüzde 45’ten yüzde 57’ye, 30 yaş altı seçmenler arasındaki oranı ise yüzde 46’dan yüzde 56’ya yükseltti.

Wall Street Journal anketi de Demokrat seçmenlerdeki artışı açıklayan benzer eğilimleri ortaya koydu. Bir ay önce Biden seçmenlerinin sadece yüzde 37’si adaylığına hevesliyken, şimdi Harris seçmenlerinin yüzde 81’i hevesli olduğunu belirtti.

RealClearPolitics ve FiveThirtyEight’in anket ortalamaları, yeni anketlerin gelmesi ve eski anketlerin yerini alması nedeniyle bu değişikliklere tepkilerin yavaş olduğunu gösteriyor.

Biden’ın yarıştan çekilmesinden sonra yapılan anketlerin ağırlıklandırılmamış ortalaması, Harris’in Trump’ın 1,6 puan gerisinde olduğunu gösteriyor. RealClearPolitics örnekleminde, Trump’ın liderliği Rasmussen Reports’un en Trump yanlısı anketi hariç tutulduğunda yaklaşık yarıya düşüyor.

Kararsız eyaletlerde yapılan anketler de benzer eğilimleri ortaya koyuyor. Emerson College’ın Arizona, Georgia, Michigan, Pennsylvania ve Wisconsin’deki anketleri, Harris’in bir hafta önceki anketlerde Biden’dan yüzde 3 ila 4 puan daha yüksek oy aldığını gösteriyor.

Exit mobile version