ABD Seçim Anketlerinde Kamala Harris Önde!

Kasım ayında yapılacak seçimler için artık gün sayılırken, Harris ile Trump'ın seçim performansları tüm dünyada merakla bekleniyor.

trump harris

2024’te dünyanın birçok önemli noktasına seçimler damgasını vurdu. Ülkemizdeki 31 Mart seçimlerinin sonuçlarıyla başlayan bu süreç; İngiltere, Fransa ve Avrupa Parlamentosu seçimleriyle çok daha ilginç bir hal almaya başladı. Ancak Kasım ayında yapılacak ABD Başkanlık Seçimleri, dünyanın her noktasında farklı bir biçimde ses getirmeye aday gösteriliyor. Geçtiğimiz günlerde ilk kez karşılıklı canlı yayına çıkan Donald Trump ve Kamala Harris, 5 Kasım günü kıran kırana bir mücadeleye girişecek.

Demokrat Parti’nin adayı ve şu anki ABD Başkanı Joe Biden’ın adaylıktan çekilmesi, seçimlerin ilgi uyandıran en büyük unsuru oldu. Bu karar öncesinde Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Donald Trump’ın seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılırken, Biden’ın yardımcılığını yapan Kamala Harris’in adaylığıyla birlikte denklem tamamen değişti. Donald Trump’ın büyük bir farkla önde başladığı seçim yarışının ibresi, son yapılan anketlere göre Kamala Harris’e doğru yönelmeye başladı.

Harris Yaklaşık 7 Puan Farkla Önde!

5 Kasım’da yapılacak seçime dair birçok farklı senaryoyu konuşan ABD medyası, bir yandan da sürecin nabzını tutmaya devam ediyor. Seçim anketlerini sıklıkla kamuoyuyla paylaşan medya, 1.5 ay sonraki seçimde kıran kırana bir mücadele yaşanacağını tahmin ediyor. Ancak son günlerde yayımlanan anketlerde, Kamala Harris’in oy oranının mücadele seviyesinin dahi üstünde olduğu ölçülüyor. Reuters, Ipsos ve CNN gibi kuruluşların yaptığı anketlerin tamamında Kamala Harris’in önde olduğu ve farkı açtığı görüldü.

Reuters’ın ve Ipsos’un düzenlediği anketlerde, Kamala Harris ile Donald Trump arasındaki farkın 7 puana yaklaştığı tespit edildi. Bu ankette ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in oy oranının yaklaşık yüzde 46,61 olarak ölçülürken, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın ise yaklaşık yüzde 40,48 oranında kalacağı öngörüldü. Her iki adayın alamadığı yüzde 13 civarındaki oyun ise kararsızlar ve bağımsız adaylar arasında paylaştırıldığı açıklandı.

Cumhuriyetçi Parti kesimine yakın yayınlarıyla bilinen CNN ise, Harris ve Trump arasındaki oy farkının yüzde 1 civarında olduğunu duyurdu. CNN’in SSRS firmasıyla birlikte yaptığı anketlerde Harris’in oy oranı yüzde 48, Donald Trump’ın ise yüzde 47 civarında olduğu açıklandı. Geçtiğimiz aylarda bağımsız aday olduğunu açıklayan eski ABD Başkanı John F. Kennedy’nin yeğeni Robert F. Kennedy Jr., Demokrat Parti kökenli olmasına rağmen Donald Trump’ın lehine çekilmişti. Kennedy’nin elde ettiği varsayılan yüzde 4 civarında oyun, yapılan araştırmalarla birlikte Trump ve Harris arasında eşit bir şekilde paylaşıldığı öngörülüyor.

5 Kasım’daki seçimlerde, ABD’nin seçim sistemi sebebiyle en çok oyu alan seçimin kazananı olmayacak. Eyaletlerde en çok temsilci sayısına ulaşan siyasetçi, seçimin galibi ilan edilecek. 2016 yılında da seçimi Demokrat Parti adayı Clinton’ın gerisinde bitiren Donald Trump, eyaletlerdeki başarısıyla başkanlık görevini üstlenmişti. Ancak yüzde 6-7 civarında bir farkın yakalanması halinde, eyalet avantajının da Kamala Harris’e geçeceği tahmin ediliyor.

Exit mobile version