Son dönemde Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından geliştirilen #helloTürkiye projesiyle birlikte; resmi kaynaklarda da yabancı ülkelerin “Türkiye” kelimesini tercih ettiği görüldü. Ülkemizin yetkili mercileri tarafından gönderilen isim talebinin kabul görmesi sayesinde; Türkiye’nin İngilizce karşılığı olarak konumlanan “Turkey” kelimesi, yazışmalarda veya resmi belgelerde yer almamaya başladı. 2022 yılında başlayan girişimlerle birlikte, bu yıl itibarıyla tüm Dünya’da “Türkiye” ismi geçerlilik kazanacak.
Geçtiğimiz günlerde bu konuyla ilgili açıklamalar yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price; Türkiye’den gelen isim kullanma değişikliği talebinin kabul edildiğini ve yazışmalarda “Türkiye” sözcüğünün kullanılacağını söyledi. Türkiye ve ABD’nin IŞİD’e yönelik yaptırımları konusundaki ortak kararlarının açıklandığı belgeyle ilk defa yapıldığı belirtilen bu uygulama; bu tarihten itibaren tüm kurumlarda geçerlilik kazanacak. Talebin ne zaman yapıldığına dair bir bilgi verilmemesine karşın, bu sürecin uzun görüşmeler sonucunda kabul gördüğü ifade edildi.
Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği tarafından yapılan talep sonucunda “Türkiye” tabirini kullanma fikrini tartıştıklarını söyleyen Ned Price; değerlendirme sürecinin Perşembe günü (29 Aralık 2022) tamamlandığını ve bu talebin uygulamaya geçtiğini belirtti. Türkiye Büyükelçiliği’nin isteğiyle gerçekleşen ülke ismi kullanma değişikliğinin ABD kurumlarından da onay aldığını dile getiren Price; özellikle de ABD Coğrafi İsimler Kurulu’nun verdiği onayın bu konuda büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: Türkiye’nin İsim Değişikliği Süreci Zaman Alacak!
Türkiye’den gelen isim kullanımı talebinin kabul görmesi sonrasındaki ilk belgeyi imzalayan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price; geçiş sürecinde farklı ibarelerin kullanılmasının gerekliliğine de değindi. Yaklaşık 100 yıldır Turkey veya Republic of Turkey olarak kayıtlarda yer verilen Türkiye’nin; yakın dönemde de bir süreliğine bu kelimelerle işaret edileceği belirtildi. Özellikle de ABD halkının bilgilendirildiği konuşmalarda bu ibarelerin kullanılması gerekliliğini vurgulayan Price; Coğrafi İsimler Kurulu’ndan da geçiş süreci konusunda onay aldıklarını açıkladı.
Bu yıl itibarıyla yapılacak iç yazışmalar ve uluslararası belgelerde ise, değişikliğin tamamen uygulanabilir olduğu garantisi verildi. Büyükelçilik tarafından ABD Dışişleri Bakanlığı yetkililerine ulaştırılan bu talebin kabul görmesi; ülkemizin tanıtımı açısından önemli bir gelişme olarak yorumlanmakta. Uzun bir süredir bu değişikliğin üzerine çalışan Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı; yurt dışındaki kamu kurumlarının tamamında “Türkiye” kelimesinin kabul görmesi için resmi adımları attı.
2022’nin ilk yarısında başlayan girişimlerle birlikte, Birleşmiş Milletler nezdinde de Türkiye kelimesi kabul gördü. Ankara’dan gelen talep sonucunda, 1 Haziran 2022’den bu yana Birleşmiş Milletler’in tüm kararlarında Türkiye kelimesi kullanıma alındı. Türkiye kelimesinin öne çıkarılmasında, ülkenin turistik tanıtımının ve İngilizce’deki eş anlamlısı olan “hindi”nin akıllara gelmemesi fikrinin öne çıktığı öngörülüyor.