ABD Dışişleri Bakanı Türkiye ziyaretinde: Blinken’den ilk açıklama

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye ziyaretinin sonunda havalimanında dönüş yoluna geçmeden önce açıklamalarda bulundu.

blinken habermeydan 2

ABD Dışişleri Bakanı Türkiye ziyaretinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ankara’da Hakan Fidan ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. Blinken “Çalışmalar devam ediyor. Buradaki endişeleri biliyoruz. Gazze’de, korkunç bedeli görüyoruz. Masum sivillerin bedelini görüyoruz. İsraillilerle temas halindeyiz. Sivil kayıpları azaltabilecek adımlar için konuştuk. Büyük miktarda yardımın Gazze’ye ulaşması için önemli adımların atılacağını önümüzdeki günlerde göreceksiniz” dedi.

Blinken, “Çatışmanın bölgeye yayılmamış olması da bir başarı. Adil ve barış için şartların oluşması için bölgedeki ülkelerle önemli görüşmeler yaptık. Gidecek daha iyi bir yol olması için çabalıyoruz. ABD’nin önderliğinin alternatifi bulunmuyor. Ülkeler bize bakıyorlar, işbirliği içindeyiz” ifadelerini kullandı.

Blinken, “Her gün detaylar üzerinde çalışıyoruz. İnsani yardım konusunda çok yüksek çaba gösteriyoruz. Kritik bir nokta daha rehineler konusu. Buna yoğun bir şekilde odaklanmış durumdayız. İnsani ara rehineler açısından da fayda sağlayabiliriz. Sadece Gazze değil, Batı Şeria için de. Aşırıcı şiddet konusunda açıklamalarımız net oldu. İsrailliler sözler verdi, yakından takip edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre, bugünkü görüşmede Bakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’a, İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef alarak yerinden etmesini önlemenin ve acilen tam bir ateşkes ilan etmenin önemini vurguladı.

Gazze konusundaki görüşmelerde, sivil zararların en aza indirilmesi, insani yardımların sürekli ve kesintisiz bir şekilde ulaştırılmasının sağlanması konusunda her iki tarafın da görüş birliği içinde olduğu doğrulandı.

Diplomatik kaynaklar, “Türkiye ve ABD, Gazze’deki sivil zararların önlenmesi, insani yardımın ulaştırılmasının gerekliliği ve iki devletli çözüm konusunda anlaştılar. Bugünkü görüşmede iki devletli çözüme birlikte çalışmanın önemi de vurgulandı.” dedi.

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Fidan, ABD’li mevkidaşı Blinken’a Gazze’de sivil hedeflerin bombalanmasının ve altyapının tahrip edilmesinin kabul edilemez olduğuna da dikkat çekti.

Ayrıca, Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmede İsveç’in NATO üyeliği çerçevesinde genişleme süreci, ikili ve bölgesel konuların da ele alındığı belirtildi.

Exit mobile version