AB, ‘büyük gıda krizi’ konusunda uyarıyor

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna limanlarına yapılan bombalamaların ve Rusya'nın Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasından çekilmesinin ardından büyük miktarda tahılın zarar gördüğünü ifade etti. Borrell, bu son gelişmelerin "önemli bir gıda krizine yol açabileceği" konusunda uyarıda bulundu.

gida krizi habermeydan

AB, ‘büyük gıda krizi’ konusunda uyarıyor.

Brüksel’deki AB Dışişleri Bakanları toplantısı öncesi gazetecilere açıklama yapan Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna’daki durumun öncelikli gündem maddeleri arasında yer aldığını vurguladı.

Borrell, son birkaç gündür Rus ordusunun Ukrayna’nın Odessa limanını bombalayarak 60 bin ton tahılın yok olduğunu aktardı ve “Rusya sadece tahıl anlaşmasından çekilmedi, aynı zamanda tahılı yakıyorlar” şeklinde sert eleştirilerde bulundu.

Rusya’nın bu eylemlerini “barbarca” olarak niteleyen Borrell, “Bu durum, dünyada büyük bir gıda krizine yol açabilir” dedi.

Daha önce Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmeye göre, geçtiğimiz yıl içinde binlerce gemiyle 33 milyon ton tahıl ve gıda ürününün ihtiyaç sahibi ülkelere ve küresel pazarlara ulaştığı belirtildi.

Ancak, Rusya’nın tahıl anlaşmasını uymadığı gerekçesiyle süreyi uzatmaması sonucunda anlaşmanın 17 Temmuz itibariyle sona erdiği ifade edildi. Anlaşmanın sona ermesi, Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD’den sert tepkiler ve anlaşmanın uzatılması yönünde çağrılar aldı.

Rusya’nın, anlaşmanın yerine getirilmemesi durumunda az gelişmiş ülkelere yardım sağlamayı sürdüreceğini dile getiren Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, özellikle Afrika’daki en yoksul ülkelerin anlaşmadan yeterli payı alamadığını belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, anlaşmaya yeniden dönülebileceğini belirtirken, şu anda mevcut haliyle tahıl anlaşmasının Rusya için anlamsız olduğunu ve devam etmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu şartlar arasında gıda ve gübre tedariki hizmeti veren Rus bankaları ve finans kurumlarının önündeki engellerin kaldırılması ve Rus gemilerinin sigorta sorununun çözülmesi bulunuyor.

Exit mobile version