54 yılın ardından İngiltere’ye zorunlu askerlik geri geliyor.
Muhafazakar Parti’nin lideri Rishi Sunak, İngiltere’de yapılacak olan 4 Temmuz genel seçimlerini kazanmaları durumunda zorunlu askerlik uygulamasını yeniden hayata geçireceklerini açıkladı. İngiltere, İkinci Dünya Savaşı sonrasında 1947’de dönemin İşçi Partisi iktidarı tarafından başlatılan zorunlu askerlik uygulamasını 1960 yılında sonlandırmıştı. Muhafazakar Parti’nin planı, 18 yaşındaki gençlere iki seçenek sunmayı öngörüyor: Ya 12 ay boyunca tam zamanlı olarak orduda hizmet verecekler ya da her ay bir hafta sonu olmak üzere toplamda 25 gün boyunca gönüllü olarak toplum hizmeti yapacaklar. Bu planın ayrıntılarını değerlendirmek üzere bir Kraliyet Komisyonu kurulması da öneriliyor.
Eğer plan yürürlüğe girerse, ilk katılımın Eylül 2025’te başlaması planlanıyor. Zorunlu askerlik hizmeti silahlı kuvvetlerde veya siber savunma alanlarında görev almayı içerecekken, gönüllü hizmet seçeneği gençlerin polis, itfaiye, sağlık hizmetleri veya yaşlı ve yalnız insanlarla çalışan hayır kurumlarında görev almasını sağlayacak.
Ancak, bu plan İşçi Partisi tarafından eleştiriliyor. İşçi Partisi sözcüsü, Başbakan Sunak’ın açıklamasını “Ekonomiyi çökerten, ipotekli konut kredilerini tavan yaptıran Muhafazakar Parti’nin yıllık 2,5 milyar sterlinlik bir başka çaresiz taahhüdü” olarak nitelendirdi. İngiltere’de ordunun personel sayısında uzun süredir bir azalma yaşanıyor; 2010’da 100 bin olan silahlı kuvvetler personel sayısı, Ocak 2024 itibariyle 73 bine düştü. Şubat ayında milletvekillerinden oluşan bir komite, “Partilerarası Savunma Komitesi” adlı bir rapor yayınlayarak, “Orduda görevden ayrılanların, işe alınanlardan daha fazla olduğu” tespitini yapmış ve bu döngünün kırılması gerektiğine vurgu yapmıştı.