Depremin merkezi Mudanya’da insanlar sokaklara döküldü.
Mudanya ilçesi, Bursa’nın Gemlik Körfezi açıklarında sabah saat 10:42’de AFAD’ın verilerine göre meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki deprem, vatandaşlar arasında endişeye neden oldu. Deprem, bir marketteki ürünleri yerlere saçarken, bazı binalarda çatlaklar oluşturdu. Vatandaşlar, Gemlik ve Mudanya’da bakanlık ve yerel yönetimlerin harekete geçmesi gerektiğini belirttiler.
Bu deprem, Mudanya’nın Gemlik Körfezi açıklarında yaklaşık 10:42 civarında 5.1 şiddetinde gerçekleşti. Ardından yaklaşık 3 dakika sonra 4.5 şiddetinde bir sarsıntı daha yaşandı. Sadece Bursa’da değil, İstanbul başta olmak üzere Kocaeli, Yalova, Balıkesir ve çevre illerde de hissedildi. Bu depremin ardından 3.8 şiddetinde bir dizi artçı deprem meydana geldi.
Deprem anı, işyerleri ve evlerin güvenlik kameralarına yansırken, yaklaşık 10 saniye sürdü. Güvenlik kameralarında insanların dükkanlarından kaçma anları da görüntülendi. Güzelyalı Mahallesi’nde bir apartmanın balkonunda çatlak oluştuğu, başka bir apartmanın ise sarsıntıdan bacasının çatladığı belirtildi. Ayrıca, Mudanya’dan ayrılmak isteyen vatandaşlar ilçe merkezinde yoğun bir trafik oluşturdu.
Mudanya’da hediyelik eşya satan bir esnaf Kozan Yıldırım ise, depremde raflarında bir takım ürünlerin düşüp kırıldığını belirterek, “2-3 bin lira hasarım var. O da bir şey değil. Sonuçta bu Allah’tan gelen bir şey. Hepimiz can taşıyoruz elbette korktuk” dedi. Bir başka esnaf Emre Bilen ise, “Çok büyük bir panik yaşadık, fena sallandı. Malımızda bir zarar yok. Panikle birlikte çocuklarımıza, ailemize koştuk. İnsanlar sokaklara döküldü, trafikte de bir yoğunluk oluştu” diye konuştu.
Bir diğer esnaf ise, “Kimse beklemiyordu, herkes koşturmaya başladı. En büyük sorun kimse ne yapacağını bilmiyordu. Nereye kaçacağını bilmiyor. Aşağısı deniz, yukarısı evlerle dolu. Şu köşedeki bina deprem dayanıklılık testinden geçemedi. Bir ay içinde yıkılacak denildi, bekliyoruz. Herkes çok korktu” ifadelerini kullandı.
Bursa’nın Mudanya ilçesi açıklarından meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremde, ilçe belediye binası da hasar gördü. İlçedeki riskli binalar arasında bulunan belediye binasının kolonlarında çatlaklar oluştu.
Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür de sosyal medya hesabından Bursa depremini şu sözlerle değerlendirdi; “Arkadaşlar, Bursa, Mudanya Kumyaka’nın biraz açıklarında 5,1 deprem oldu. Bu deprem belli ki çok insanı telaşlandırmış. Deprem muhtemelen Zeytinbağı Fayının Gemlik Körfezi içindeki kısmında. Bu fay KAF’ın güney kolunun bir parçası. Güney kol yavaş hareket eden ama stres biriktiren bir fay zonu. 1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Biz şimdi depremi kuzey kolda bekliyoruz. Şu an bir sıkıntı görmüyorum ama Gemlik’te önlem alınarak bu yerleşim alanı deprem dirençli hale dönüştürülmelidir. Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir. Geçmiş olsun.”
Merkez üssü Bursa’nın Mudanya ilçesi olan 5.1 büyüklüğündeki depremde, ilçedeki bazı binalarda çatlaklar oluştu. Mudanya ilçesi Güzelyalı Mahallesi’nde yaşayanlar, iş yerleri ve binalardaki çatlakları cep telefonu kamerasıyla görüntüledi. Bir binada oluşan çatlak sonrası, beton parçalarının yere düştüğü görüldü.
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz da DHA muhabirine telefonda yaptığı açıklamada, ilçe genelindeki bazı binalarda çatlaklar oluştuğunu ve bazı bacaların devrildiğini söyledi. Trilye Mahallesi’nde ise 1999 yılındaki Marmara Depremi’nde hasar gören bazı binaların duvarlarının yıkıldığını kaydeden Türkyılmaz, “Belediye olarak 5 mahallede zaten tarama yapmıştık. Üniversiteden hocalarımızla birlikte, 1999 yılından önce yapılan binalarda performans testlerini sürdürüyorduk. Biz yıkım için beklerken, deprem oldu. Trilye Mahallemizde yıkım raporu alınan binalarda duvar yıkılmaları var. En kısa zamanda bu binaların yıkımlarını gerçekleştireceğiz. Cana gelen bir şey olmadı. İlçe genelinde bir olumsuzluk yok. Bütün ekiplerimiz teyakkuz durumunda, incelemelerimizi sürdürüyoruz” dedi.