Londra’da iklim aktivistleri Sefiller müzikalini durdurdu.
Paylaşılan bir videoda, “Just Stop Oil” adlı iklim aktivisti grubun üyelerinin sahneye koşarak izleyicileri “isyana katılmaya” çağırdığı görülüyor.
Müzikal, bu beş eylemci tarafından yarıda kesildi ve ihbar sonucu gelen polis tarafından gözaltına alındılar. Bazı eylemcilerin kendilerini sahneye zincirlediği bildirildi.
“Just Stop Oil” grubu, kamusal etkinlikleri yarıda kesen iklim eylemleriyle tanınıyor. Grup, en son Wimbledon’daki tenis maçlarında benzer eylemler düzenlemişti.
Sefiller müzikali, Fransız yazar Victor Hugo’nun 1862’de yayımlanan aynı adlı romanından uyarlanmış olup, 1985 yılından bu yana Londra’da sahnelenmektedir.
İklim eylemcileri, müzikalin ve romanın baş kahramanı Valjean’a referansla şu açıklamayı yaptı:
“Valjean aç bir çocuğu beslemek için ekmek çalıyor. Hepimizin çalmak zorunda kalmasına ne kadar kaldı?”
“Sefiller, sıradan insanların kendilerini asla düşünmeyen hükümete karşı örgütlenip ayağa kalktıkları devrimi anlatıyor” diyen aktivistler, İngiltere hükümetinin de benzer bir şekilde iklim hedeflerini görmezden geldiğini savundu.
Müzikalin sahnelendiği tiyatro salonunun müdürü William Village ise “güvenlik protokolleri gereği” salonu boşalttıklarını ve polisin çağırıldığını açıkladı:
“İfade özgürlüğünün önemini kabul etsek de izleyicilerin para ödedikleri bu etkinliği izleme haklarına da saygı gösterilmeli.”
İKLİM AKTİVİSTLERİ NE AMAÇLIYOR?
Just Stop Oil” grubunun taktikleri, Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) ve Insulate Britain (Britanya’yı Yalıtın) hareketleri gibi, taleplerini kamusal alanda daha görünür kılmak amacıyla “şiddet içermeyen sivil itaatsizlik eylemleri” düzenlemeye dayanmaktadır.
Aktivistlerin uzun ve kısa vadeli talepleri arasında yenilenebilir enerjiye geçiş ve daha iyi izolasyon gibi konular bulunmaktadır. Grubun internet sitesinde, “Fosil yakıtlara bağımlılığımızı acilen sonlandırmamız gerektiğini; dünyanın iklim sisteminde geri dönüşü olmayan değişimlere karşı önlem almanın bir zorunluluk olduğunu” ifade edilmektedir.
Ancak, otoyollarda trafiği durdurma ve bazı sanat eserlerine boya dökme gibi eylemler, kamuoyu tarafından sıklıkla eleştiriye tabi tutulmaktadır.