Şahap Kavcıoğlu’ndan enflasyon mesajı.
Ankara Sanayi Odasının 60. yılı etkinlikleri kapsamında ASO Mart ayı meclis toplantısına katılan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, burada önemli açıklamalarda bulundu. Kavcıoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
”Uyguladığımız politika çerçevesi enflasyonu düşürme gücüne sahiptir”
“Uyguladığımız politikaların da desteğiyle enflasyonda düşüş süreci başlamıştır. TÜFE yıllık enflasyonu 2022 yılı ekim ayındaki zirvesinden 30,3 puan düşerek, 2023 yılı şubat ayı itibarıyla yüzde 55,2 seviyesine ulaşmıştır. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle enerji fiyatlarının olağanüstü düzeyde artması, enflasyondaki düşüşün çok daha önce ve hızlı gerçekleşmesini engellemiştir. Özellikle vurgulamak istiyorum ki, uyguladığımız politika çerçevesi enflasyonu düşürme gücüne sahiptir. Dış şokların etkilerine rağmen, enflasyonda kademeli bir gerileme sürecini adım adım yaşıyoruz. Enflasyondaki düşüş süreci, ekonomimizi tehdit eden birçok büyük şokun ardı ardına yaşandığı ve bunlara rağmen ekonomimizin kazanımlarını korumayı başarabildiğimiz bir ortamda yaşanmakta. İlerleyen dönemde, Liralaşma Stratejisi kapsamında uygulanan politika bileşimi parasal istikrarı tesis ederek parasal aktarımı güçlendirecek; finansman maliyeti kanalıyla potansiyel arzı desteklemeye devam edecek ve arz-talep dengesine olumlu katkı verecektir. Bu doğrultuda fiyatlama davranışlarında ve Enflasyon beklentilerinde iyileşme ile enflasyonda kalıcı olarak düşüş sağlanacaktır” dedi.
“Depremin etkisi telafi edilecek”
”Depremin ekonomiye orta ve uzun vadedeki etkisi ve alınması gereken tedbirler değerlendiriliyor. Depremin ekonomiye etkisi telafi edilecek. Liralaşma stratejisi kararlılıkla uygulanmaya devam edecek.””Liralaşma Stratejimiz ile finansal verimliliğimizi artırıyoruz”
“Liralaşma Stratejimiz ile finansal verimliliğimizi artırıyoruz. Kaynakların, sürdürülebilir gelişimi destekleyecek bir dengede dağılımını önceliklendiriyoruz. Politikalarımızın bir yansıması olarak uzun dönemli faizlerde önemli gerilemeler kaydedildi. 2021 yılında yüzde 20’lerin üzerindeki uzun vadeli gösterge tahvil faizleri 2022 yılında yüzde 10’un altına gerilemiştir. Ticari kredi faizlerinde de benzer gerilemeler gerçekleşmiştir. Hem reel hem de finansal gelişmelerin verdiği destekle bankacılık sektörümüz dünya standartlarında güçlü bir görünüm arz etmektedir. Karlılık, likidite, sermaye yeterliliği, tahsili gecikmiş alacakların toplam kredilere oranı gibi temel bankacılık göstergeleri bazında birçok ülkeye kıyasla üstün durumda olan bankacılık sektörümüz güçlü görünümünü korumaktadır. Uyguladığımız para politikası çerçevesinin önemli bir özelliği de bankacılık sisteminin sağlamlığını riske atmadan makroekonomik istikrarı sağlayabilmesidir” diye konuştu.