Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
”Mübarek Ramazan ayı başlıyor. Bu gece sahura kalkıyoruz. Tüm İslam alemi için bu manevi huzurun, depremde ebediyete uğurladığımız şehitlerimiz için rahmete vesile olsun diyorum. 100 bini aşkın yaralımız oldu. Tüm yaralılarımızın şifa bulmasına vesile olsun diyorum. Özellikle de enkazların süratle kaldırılması ve bir diğer taraftan şu anda malum bir taraftan çadırkentler öbür taraftan konteyner kentler, prefabriklar ve şimdi de yarın inşallah temel atmaya başlıyoruz. Kalıcı konutların da süratle söz verdiğimiz gibi 1 yıl içerisinde kalıcı konutları bitirmeye Rabmim muvaffak etsin. Böyle bir yıkımın karşısında Türkiye’den daha hızlı refleks gösterecek başka bir ülke yok.”
DEPREM SORUŞTURMALARINDA SON DURUM
”Depremde yıkılan binalarda sorumlulukları bulunanlarla ilgili yürütülen soruşturmalarda 1364 şüpheli hakkında işlem başlatıldı, 302 şüpheli tutuklandı, 466 şüpheli adli kontrol altına alındı, 312 şüpheli hakkında da yakalama kararı çıkarıldı. Şüphelilerden dördünün yurt dışında olduğu, bunun yanında 64’ünün de öldüğü tespit edildi. Tutuklananlardan 106’sı müteahhit, 163 kişi yapı sorumlusu, 15 kişi yapı sahibi, 18 şüpheli de binada değişiklik yapan kişi.
Adli kontrol altındaki şüphelilerden 85’i müteahhit, 294’ü yapı sorumlusu, 56’sı yapı sahibi, 31’i de binada değişiklik yapan kişiler. Sürecin her aşamasının yakın takipçisi olacağız. Sorumluluklarını yerine getirmeyen adalet önünde hesap verecek, kaçışı yok.”
“ÜRETTİĞİMİZ KONUTLARIN HİÇBİRİNDE HASAR MEYDANA GELMEDİ”
Kısa bir süre önce İstanbul’da devlet yetkilileri ve akademisyenlerle 110 kişilik toplantı yaptık. O toplantının ikincisi Gaziantep’te Murat bakanımın riyasetiyle yapıldı. Zemin etüdü doğru yapıldığı, zemin dayanıklılığı iyi tespit edildiği yeterli güçlendirme olduğu takdirde, en önemlisi fay hatlarından uzak bölgeler seçildiği takdirde o bölgede inşaatlar yapılabilir. Elazığ depreminin üzerinden hemen sonra artçılar devam ederken temellerimizi attık. Özellikle o gün inşaa ettiğimiz konutların hiçbirinde en küçük hasar dahi meydana gelmedi. Şayet herhangi hasar çatlak meydana gelirse çeşitli bazı tekniklerle onarımı yapılır. Şu anda bölgede inşaatları bu kriterler üzerinde başlatıyoruz. Artık mikserlerle beton dökme işlemlerini yapıyoruz. Kullandığınız çakıldan, deniz kumu falan değil, çimentosuna varıncaya kadar hassasiyetlerimiz çok çok önemli. Buradan adımları başarılı şekilde atmış oluyoruz.
DEPREM SONRASI YENİDEN İNŞA SÜRECİ
”Toplam 40 bin 104 afet konutunun ihalesi yapıldı.6 bin 223 köy evinin yapım süreci başladı. Toplamda 650 bin konut inşa edeceğiz. Şehirlerimizi inşa ve ihya dönemi resmen başlamış durumda. Van’da, Bingöl’de İzmir’de bu işi yaşadık.
Biz bu işte çırak değiliz. Kalfalığı da geçtik, ustalığı yakaladık. Bir taraftan zemin etüdleri hızla devam ediyor. Sert zeminlerde kalıcı konutların yapılması çalışmalarını sürdürüyoruz. 21 Şubat’tan bugüne kadar Gaziantep’te 13 bin 629, Adıyaman’da 2280, Kilis’te 645, Hatay’da 2928, Kahramanmaraş’ta 8773, Şanlıurfa’da 897, Malatya’da 6644, Elazığ’da 505, Adana’da 1171, Osmaniye’de 1657 ve Diyarbakır’da1122 toplam 40104 afet konutunun ihalesi yapıldı. Yine Osmaniye’de 600, Kahramanmaraş’ta 620, Malatya’da 2800, Adıyaman’da 1500, Şanlıurfa’da 300, Gazintep’te 310 ve Kilis’te 93 6223 köy evinin de ihalesi. Toplamda 46327 afet konutu ve köy evinin yapım süreci başladı ve inşallah bir yıl içerisinde inşa ederek hak sahiplerine teslim edeceğiz.
Zemin etüdü doğru yapıldığı, yeterli güçlendirme olduğu takdirde, en önemlisi fay hatlarından uzak bölgeler seçildiği takdirde o bölgelerde inşaatlar yapılabilir. Biz zaten Elazığ depreminin üzerinden 15-20 gün geçtikten hemen sonra artçılar devam ederken temelleri attık. O gün inşa ettiğimiz konutların hiçbirinde hasar meydana gelmedi.”
İSTANBUL DEPREME HAZIR MI?
Ben İstanbul çocuğuyum. 5 sene belediye başkanlığı yaptım ve İstanbul’u iyi tanıyorum. Depremin tehdit etmeyeceği hiçbir şehir olamaz. Buna Ankara da dahil. Bu şehirlerde yaşayan insanları tehdit altına almaktır. Benim bir tezim vardı. İstanbul’a girmenin bir vizesi, bir bedeli olması lazım. Örneğin Londra’ya giremezsiniz. Bunun sebebi nedir? Trafiktir. Belli yasaklar konur bu yüzden. Benim belediye başkanlığımda İstanbul’da nüfus 8 milyondu. Şu anda 15 milyonu geçti. Biz kentsel dönüşüm projelerine devam ediyoruz. Ancak muhalefet bunu ‘rantsal dönüşüm’ olarak tanımlamaya başladı. Rant işini iyi beceren iyi başaran onlar. Fikirtepe iki ilçeye hitap eder. Kadıköy ve Üsküdar. Biz Fikirtepe’de kentsel dönüşüm içine adeta yırtındık. O kadar sıkıntılar yaşayarak hayata geçirdik. Benim kendi oturduğum yeri de yıkıma tabi tutturdum Burhaniye’de. Gidip görseniz kentsel dönüşümü ne kadar gurur verici olduğunu görürsünüz. Benim önümü kesip dediler ki ‘Başkanım bizimkileri de yık.’ Ben de dedim belediye başkanımıza söyleyeceğim hemen burada da kentsel dönüşümü başlatalım. Yapıldıktan sonra herkes Allah razı olsun diyor. Maksat şimdiden tedbirlerimizi alalım. Türkiye bir deprem ülkesi. Bütün tedbirlerimizi alıyoruz, alacağız. Hummalı çalışmalar ile en az hasar ile bunları atlatmak için gayret edeceğiz.
ÜNİVERSİTEDE YÜZ YÜZE EĞİTİM
”Uzun bir süre olmayacak ama online sistemle biraz devam edelim. Çünkü yurtlarımız çok işimizi görüyor. Şartlar elverişli olursa uzaktan eğitim ile yüz yüze eğitimin harmanlandığı hibrit öğretim seçeneği tabii ki değerlendirilecektir.”
14 MAYIS SEÇİMİNE 53 GÜN KALDI
”Deprem nedeniyle alışılmış seçim kampanyasını düşünmüyoruz. 20 yılda yaptıklarımızı vatandaşlarımıza anlatacağız.”