Bugün içerisinde gezegen üzerindeki tüm kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyor. Dünya Kadınlar Günü olarak da adlandırılan bu günde, yaşamını sürdürürken türlü zorluklarla karşılaşan kadınların haklarını savunduğunu görmek mümkün. Dünya’nın her yerinde kutlama ve eylemlerin bir araya geldiği 8 Mart günü, insan hakları için de büyük bir önem arz etmekte. 100 yılı aşkın süredir kutlanan Dünya Emekçi Kadınlar Günü fikri nasıl gelişti? Bu süreçte neler yaşandı?
1910’da Başladı!
İşçi hakları hareketleriyle aynı yıllara tekabül eden kadın haklarının savunulma süreci, 1910 yılıyla birlikte sembolleşen bir gün ile de anılmakta. Amerikan Sosyalist Partisi’nin 8 Mart gününü öne çıkararak başlattığı bu süreç; 1910 yılında Kopenhag’da toplanan Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı’nda ABD’li Clara Zetkin’in önerisinin oy birliğiyle kabul edilmesi sonrasında somut hale geldi. 1908’de New York’ta 15 bin kadın çalışanın düzenlediği eylemin gününden yola çıkılarak kabul edilen bu gün; yüz yılı aşan tarihiyle günümüze dek uzanmakta.
Uluslararası etkinlikler ile 1911’de Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre’de kutlanmaya başlanan Dünya Emekçi Kadınlar Günü; sonraki yıllarda ise tüm Dünya’da yankı uyandırdı. 100. yılının anıldığı 2011’de büyük ölçekli kutlamalar ve eylemler yapan kadınlar; bu süreç boyunca kadınların elde ettiği kazanımları da tüm Dünya’ya göstermiş oldu. 112. kez kutlanacak Dünya Emekçi Kadınlar Günü; kadın örgütleri tarafından 1910’da kabul edilse de, resmi kurumlara aktarılması için uzun yıllar boyunca beklenildi.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1975 yılında kabul edilen 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde; bu tarih itibarıyla kurumun her yıl farklı konseptlerle kutlama mesajı ve eylemler ile desteklediği bir süreç gelişti. 1996’da ilk defa ‘Geçmişi kutlamak, geleceği planlamak’ temasını belirleyen BM; bu yıl ise “Çalışma hayatını değiştiren kadınlar: 2030’a kadar eşitlik” temasında karar kıldı.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü Resmi Tatil Mi?
Dünya’daki tüm emekçi kadınların kazanımlarının kutlandığı ve hala edinilememiş kazanımların eleştirildiği 8 Mart günü; birçok ülkede resmi tatil ilan edildi. Dünya’da çiçek satışlarının dahi 8 Mart öncesinde artışa geçtiği tespit edildi. Avrupa’daki birçok hükümet tarafından resmi tatil olarak kabul edilen bu gün, ülkemizde ise “tatil” başlığı altında hiç gündeme gelmedi. Çin’de yarım gün tatil uygulaması hükümet tarafından tavsiye edilmekte. Ancak işverenlerin bu tavsiyeyi uygulamadığı biliniyor.
İtalya’da La Festa della Donna olarak bilinen bu günde, ülkedeki kadınlara mimoza çiçeği hediye etme adeti bulunuyor. Geleneğin kökenine dair bilgi bulunmasa da, 2. Dünya Savaşı sonrasında Roma’da başladığı öngörülüyor. ABD’de ise devletin ön kabulü olarak Mart ayına “Kadınların Tarihi” adı verilmekte. Yönetimin en üst birimi olan Beyaz Saray ise; her 8 Mart tarihinde Amerikalı kadınların başarılarının sıralandığı bildiriler yayınlıyor.