Geçtiğimiz hafta yaşanan depremle birlikte, hem ülkemizde hem de Dünya‘nın birçok yerinde yardım faaliyetleri hız kazandı. 31 bin vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremde, yüz binlerce vatandaşımızın ise evleri hasar gördü. Bu süreçte Türkiye’nin dört bir yanına geçici bir süreliğine konaklamak için dağılan depremzedelerin bir kısmı; akrabalarının yanına gidebilmek adına yurt dışına çıkma işlemleri başlattı. Almanya ve Belçika’nın deprem sonrasında yürürlüğe soktuğu “hızlı vize” projesinin, depremzede ailelere yardımcı olması beklenmekteydi. Ancak vizenin prosedürleri, sürecin hızlı geçmesine engel olmakta.
Belçika medyasının aktardığı bilgilere göre, hızlı vize projesinin işleyişi beklenilenden çok daha yavaş ilerlemekte. Belçika Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin vize için istediği belgelerin fazlalığına değinen haberlerde; bütün eşyaları enkaz altında kalan vatandaşlardan adeta bir “belge dağı” istendiği aktarıldı. Bürokrasi sürecinin hızlanmaması sebebiyle, her iki ülkenin de duyurduğu hızlı vize projesinin gerçekleşemediği öğrenildi. Yapılan haberde, büyükelçiliklerin ve konsoloslukların hızlı onay sürecine geçmesinin dahi fayda sağlamayacağına vurgu yapılmakta.
Kahramanmaraş depremi sonrasında Almanya ve Belçika’da vize kolaylığı kararı çıktı. Deprem bölgesinde kalacak yerlerini ve yakınlarını kaybeden vatandaşlar, Almanya ve Belçika yetkililerine başvurmaları halinde 3 aya kadar vize alabilecek. Yakınları Almanya ve Belçika’da yaşayan vatandaşlar için geçerli kılınan bu düzenleme; bürokrasi sürecinin yoğunluğu sebebiyle istenen seviyede ilerlememekte. Vize sürecinin hızlanması adına Belçika Göçmenlik Bürosu’nun (DVZ) ve Almanya’daki yetkililerin; ek personel takviyesiyle 3 aylık bekleme süresini birkaç haftaya indirmeyi planladığı bilgisi de haberde yer aldı.
Depremin Etkileri Bürokrasiye De Yansıdı!
Belçika basınında çıkan haberde, bürokrasiden yana oluşacak sıkıntının bir noktasının da Türkiye’deki enkaza dayalı olduğu öngörüldü. Belçika’nın Gaziantep’te bulunan başkonsolosluk binasının da yıkılması, depremzedelerin farklı illerdeki başvuru noktasına hareket etmesine yol açtı. Ankara, İstanbul ve Antalya’da başvurularını tamamlaması gereken vatandaşlar; bizzat başvuru kriteri sebebiyle bu süreçte de sorun yaşamakta. Ayrıca vatandaşların deprem nedeniyle istenen belgeleri de temin etmekte zorlanması, vize işlem sürecinin daha da uzamasına yol açıyor.
Pasaport, seyahat sigortası, geçim ve barınma ile ilgili belgelerin gerekli olması; deprem alanından çıkmak isteyen vatandaşların vize sürecini imkansız hale getiriyor. 3 aylığına yakınlarının yanlarına geçmeleri şartıyla verilmesi hedeflenen hızlı vize; başvuru sürecinin hafifletilmemesi sebebiyle bölgedeki vatandaşlar tarafından da cazip görülmemekte.
Öte yandan depremden etkilenen bir diğer ülke olan Suriye’de ise; durumun katbekat daha zor olduğu belirtildi. Suriye’nin Avrupa Birliği ülkeleriyle ilişkileri askıya alınması; ülkede vize başvurusu yapılamamasına yol açıyor. Suriyeli vatandaşların, Almanya veya Belçika’ya geçmek için Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta vize başvurusu yapması gerekiyor.