Ankara Ticaret Odası (ATO) Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen ‘5’inci Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’na katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Konuşma yapan Bakan Soylu, geçmiş Türkiye ile bugünkü Türkiye’yi kıyaslayarak, “Bizim çocukluğumuzda güçlü bir batı vardı. Şimdi ise dünyada, batı ile doğu arasındaki ekonomik büyüklüklerde, stratejik büyüklüklerde hemen hemen birbirine müsavi. Yani sadece batıya teslim olan değil, batı-doğu dengesini kurabilecek ve bu konuda kendisine fırsat bulabilecek bir nesil yetişiyor” dedi.
Sözlerine devam eden Soylu, “Biz biraz öz güven eksikliğiyle yetiştik. ‘Yapamazsınız, edemezsiniz, gerçekleştiremezsiniz’ diye bir öz güven eksikliğiyle yetiştik. İnsanların kendi inancını, kendi kimliğini, kendi değerlerini ifade edemediği bir Türkiye’de yetiştik. Biz sürekli Amerika’nın, Avrupa’nın, İngiltere’nin, Almanya’nın her şeyi 10, 20, 50, 100 yıl planlayabildikleri, hepimize büyük bir baskı koydukları bir iklimde yetiştik. Sanki attığımız adımı izleyen bir Amerika var, bir Almanya var. Bir şey söylersek onlar kızarlar, darılırlar ve biz büyüdüğümüz zaman bir iş yapmaya kalkarsak önümüze, ‘Siz bize, zamanında bunu söylemişsiniz’ diye sicilimizi koyabilecekleri bir anlayıştan ürkerek ve korkarak büyüdük. Çünkü onların adamları vardı bu ülkede, istedikleri otomobilleri, uçakları ürettirmezlerdi. Onların adamları vardı ‘Ben iyi bir şey yapmaya çalışıyorum’ diyen insanlara bu ülkede deli muamelesi yapılırdı. Biz böyle bir iklimde yetiştik. Biz bu iklimde yetişirken ‘Biz bunu ne zaman yırtarız da ne zaman öz güvenimizle buluşuruz’ anlayışını hep içimizde dert ettik.
‘Siz araba yapamazsınız’, diyenlere, ‘Biz araba yapabiliyoruz’, ‘Siz terörle mücadele edersiniz ama bizim mühimmatımıza ihtiyacınız var’ diyenlere, ‘Hayır biz bunu da iyi bir şekilde yaparız’ diyebilen bir Türkiye var. ‘Siz e-Devlet nedir, ne anlarsınız, zaten hepiniz köylülersiniz, Orta Doğu insanısınız’ diye bize tepeden bakanlara, e-Devlet konusunda belki de dünyaya örnek bir adım atabilme kabiliyetini gösteren bir anlayışı sergiledik. Yetmedi, Türkiye’de üniversiteye ne zaman gireceğim diye çaba sarf edenlere Türkiye’nin 81 vilayetinde herkesin üniversite imkanına erişebilmesini ve ondan sonra da o üniversitelerin sadece çocuklarımızı okutmadığı, aynı zamanda her gittikleri vilayette sosyal kalkınmanın da en önemli dinamiklerinden birisi olduğu gerçeğini ortaya koydu. Şırnak’a kamyon gitmiyordu, Şırnak’a şimdi doçent ve profesör gidiyor. Türkiye hangi noktadan, hangi noktaya geldi?” ifadelerini kullandı.
Bakan Soylu, POLSAN ve Havelsan’ın çalışmalarıyla biyometrik verileri alan ve sayısallaştıran 7 ülkeden biri haline geldiklerini de bildirdi. Bakan Soylu’nun konuşmasının ardından piyanist ve besteci Tuluyhan Uğurlu ‘Güneş Ülke Anadolu’ eserini çaldı. 5’incisi düzenlenen fuar, 4 Şubat’ta sona erecek.