Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol görevden alındı.
Güney Kore’de Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol’un sıkıyönetim ilanının anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Mahkeme, Yoon’un sıkıyönetim ilanının “ulusal kriz” koşulunu karşılamadığını ve anayasaya uygun olmadığını belirtti. Ayrıca, Yoon’un sıkıyönetim ilanı sonrası kararın reddedilmesini engellemek için Ulusal Meclise asker göndererek kanunları ihlal ettiğine hükmetti.
Anayasa Mahkemesi, Ulusal Meclisin azil talebini kabul ederek, Yoon’un sıkıyönetim ilanı nedeniyle görevden alınmasını onayladı. Azil kararının ardından Yoon derhal görevden alındı ve Güney Kore, 60 gün içinde yeni bir devlet başkanlığı seçimine gitmeye hazırlanıyor.
Yoon, 3 Aralık 2024’te yaptığı açıklamada, muhalefetin devlet karşıtı faaliyetlerde bulunduğu gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmişti. Ancak, Meclis oylaması ve Bakanlar Kurulu onayı sonrası bu kararı geri çekmek zorunda kalmıştı. Ulusal Meclis, 14 Aralık’ta Yoon’un azlini talep etmiş ve Yoon, Anayasa Mahkemesinin kararına kadar geçici olarak görevden uzaklaştırılmıştı.
Yoon, azil davası dışında sıkıyönetim ilanı nedeniyle 15 Ocak’ta gözaltına alınmış ve 19 Ocak’ta “ayaklanmaya liderlik etmek” ve “görevi kötüye kullanmak” suçlamalarıyla tutuklanmıştı. Ancak, 8 Mart’ta serbest bırakıldı.
Güney Kore’de devlet başkanının görevden alınabilmesi için Ulusal Meclisin üçte iki çoğunluğuyla azil önergesinin onaylanması gerekiyor. Azil oylamasının ardından karar, Anayasa Mahkemesine gönderiliyor. Mahkeme, süreci 6 ay içinde sonuçlandırarak kararını veriyor. Yoon, 2017’de azledilen eski Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin ardından bu şekilde görevden alınan ikinci devlet başkanı oldu.