PÜİS Başkanı Okumuş’tan UTTS’ye ilişkin açıklama…
Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ne (UTTS) yönelik eleştirilerin gerçeği yansıtmadığını belirterek, sistemde kullanılan çip ve parçaların tamamen Türkiye’de üretildiğini vurguladı.
Ticari Araçların Büyük Kısmı Sisteme Dahil Edildi
Okumuş, UTTS’nin akaryakıt istasyonlarında otomatik plaka tanıma ve taşıt kimliklendirme yoluyla kaçak akaryakıt kullanımını önlemeyi, vergi kaybını azaltmayı ve sektörde daha şeffaf bir denetim mekanizması oluşturmayı amaçladığını söyledi. Türkiye’de 29 milyon aracın 8 milyonunun ticari olduğunu ve bunlardan 4 milyonunun sisteme entegre edildiğini belirtti.
Akaryakıt Bayilerinde Montaj Süreci Devam Ediyor
Türkiye genelinde 12 bin 600 akaryakıt bayisinin 11 bin 300’ünde UTTS montaj sürecinin başladığını aktaran Okumuş, kalan bayilerdeki işlemlerin 6 hafta içinde tamamlanacağını ifade etti.
Kayıt Dışı Akaryakıtla Mücadelede Önemli Bir Adım
Yeni düzenlemeyle şantiye, maden ocağı ve tır garajları gibi noktalara dökme akaryakıt satışının yasaklandığını hatırlatan Okumuş, bu noktalarda kullanılan araçların da UTTS’ye dahil edileceğini, aksi takdirde bu işletmelerin akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteremeyeceğini belirtti.
“UTTS Tamamen Yerli Bir Sistem”
Sistemin yabancı üretim olduğu yönündeki iddialara da yanıt veren Okumuş, UTTS’nin tüm yazılım ve donanım bileşenlerinin Türkiye’de üretildiğini ve Türk mühendisler tarafından geliştirildiğini söyledi. 27 yıldır kullanılan taşıt tanıma sisteminde daha önce parçaların tek bir firma tarafından satıldığını ve maliyetinin 30 dolar olduğunu vurgulayan Okumuş, “UTTS’ye yönelik eleştiriler tamamen rantçıların oyunu” dedi.
PÜİS’in Türkiye genelinde akaryakıt istasyonu sahipleriyle bilgilendirme toplantıları düzenlediğini aktaran Okumuş, UTTS’nin sektöre ve ülkeye sağlayacağı faydaları anlatmaya devam edeceklerini belirtti.