İŞKUR, “İş Avcılığı Modeli”nin kapsamını genişletiyor.
İŞKUR, istihdamın korunması ve artırılması, işsizlerin mesleki becerilerinin geliştirilmesi ve işsizliğin azaltılması amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Kadınlar, gençler, engelliler, uzun süreli işsizler ve eski hükümlüler gibi özel politika gerektiren grupların iş gücü piyasasına kazandırılması için 2019’dan bu yana “İş Avcılığı Modeli” uygulanıyor. Bu model kapsamında, NEET (ne eğitimde ne istihdamda olan) durumundaki 15-24 yaş aralığındaki gençler yakından takip ediliyor.
Model, işe yerleştirme, aktif iş gücü programlarına yönlendirme ve mesleki yönelim test bataryası gibi çeşitli uygulamaları içeriyor. İş arayanlar ilk etapta İŞKUR’a çağrılarak veri tabanındaki açık işlere yönlendiriliyor. Uygun iş bulunamazsa, aktif iş gücü programlarına katılım sağlanarak meslek edinmeleri teşvik ediliyor. Buna rağmen iş bulunamazsa, Mesleki Yönelim Test Bataryası uygulanarak en uygun meslek belirleniyor.
Tüm süreçlerin sonunda istihdama kazandırılamayan bireyler, mesleki deneyimlerini geliştirmek amacıyla iş kulüplerine veya iş arama beceri eğitimlerine yönlendiriliyor. Ülke genelinde gençlerin yakından takip edildiği bu model artık kadınlar, engelliler ve sosyal yardım faydalanıcılarını da kapsayacak şekilde genişletilecek. Bu grupların istihdama katılımı hızlandırılacak.
Modelin hızlı ve etkin uygulanabilmesi için gençlerin SGK kayıtları, İŞKUR aktif iş gücü programlarına katılımları, MEB ve YÖK kayıtları gibi veriler sistematik olarak takip ediliyor. Programın başladığı günden bu yana yaklaşık 728 bin 413 gence danışmanlık hizmeti verildi ve 107 bin 345 kişi İŞKUR aracılığıyla işe yerleştirildi. Model kapsamında en fazla genç Bursa’da istihdam edilirken, onu Tekirdağ, Manisa, Eskişehir ve İstanbul takip etti. Ayrıca, 39 bin 518 genç aktif iş gücü programlarından yararlanarak hem meslek öğrendi hem de mesleki deneyim kazandı.