Siyasi istikrarsızlıklar ve ekonomik krizlerle boğuşan Yunanistan‘da; son dönemde ortaya çıkan ırkçı partiler de gündemde önemli bir yer kaplıyor. Altın Şafak gibi ırkçı partilerin ortaya koyduğu davranışlar ve birçok siyasi akım için fiziksel tehlike oluşturmaları; Yunanistan siyasetinde bu gibi oluşumlar hakkında tedbir alınması fikrini gündeme getirdi. Yakın dönemde bu ve benzeri oluşumlardan kraliyet yanlısı söylemlerin de yankılanması, hükümet nezdinde tedbir alma sürecinin başlatılacağı sinyalinin gelmesini sağladı.
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis; ırkçılığı temel alan siyasi oluşumların temsil hakkı elde edememesi için yasa tasarısı hazırladıklarını açıkladı. Mecliste geçmişteki dönemlerde önemli sayıda milletvekili de bulunduran Altın Şafak Partisi’ni de kapsayan bir tasarı planladıklarını açıklayan Miçotakis, ırkçı partilerin söylemlerinin ülke bütünlüğüne zarar verdiğini söyledi. Ayrıca bu gibi oluşumların birçok noktada fiziksel şiddete de başvurduğunu aktaran Başbakan Miçotakis; ülkede temsil edilmemesi gereken bu görüşle sonuna dek mücadele edeceklerini basına duyurdu.
Irkçı Partiler Suç Örgütüne Dönüştü!
2012 seçimleriyle birlikte siyasette temsil hakkı kazanan Altın Şafak partisi; yüzde 7 oyu sayesinde, 300 kontenjanlı Yunanistan meclisinde 21 sandalye kazanmıştı. Aynı yıl yapılan tekrar seçimlerinde ise 18 milletvekiline ulaşan parti; bir süreliğine de olsa siyasette temsil hakkı kazanmıştı. Sonraki süreçlerde partinin birçok üyesinin sokaklarda oluşan şiddet ortamında payı olduğunun tespit edilmesi ise; yöneticilerinin önemli bir kısmının “suç örgütü üyesi” olmaktan dolayı tutuklanmasına yol açmıştı.
Atina Temyiz Mahkemesi’nin Ekim 2020’de gördüğü davada, Altın Şafak Partisi’nin suç örgütü olarak tescillendiği görüldü. 5 yıldan fazla süren davada, partinin başkanı Nikolaos Michaloliakos ve 6 parti yöneticisi de suç örgütü yöneticiliği suçu gerekçesiyle tutuklandı. Ilias Kasidiaris, Ioannis Lagos, Giorgos Germenis, Ilias Panagiotaros, Panagiotis Iliopoulos ve Nikos Pappas gibi partinin önemli simalarının da cezaevine girdiği bu davada; parti mensubu 18 sanığın da suç örgütü üyesi olmaktan dolayı hüküm giydiği biliniyor.
Partinin aktif faaliyetlerine devam etmesi ve sokak örgütlenmesi aracılığıyla toplumsal olaylar çıkarmaları; Yunanistan hükümeti ve meclisinde tedbir sürecinin başlatılmasının önünü açtı. Aşırı sağcı ve ırkçı görüşler belirten tüm partilere, kapanma ve mecliste temsil hakkı vermemeyi öngören yasanın; kısa bir süre içerisinde meclisten geçmesi ve cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Irkçı partiler içerisindeki en popüler yapı olan Altın Şafak Partisi’nin şu anda mecliste bir üyesi bulunmuyor.