Yunanistan tarihinde bir dönem daha geride kaldı. Ülkenin 70’li yıllara dek kralı olan II. Konstantin; yıllar sonra döndüğü ve yeniden yaşamaya başladığı Atina’da hayata veda etmişti. Dün yapılan cenaze sonrasında kraliyet mezarlığında toprağa verilen Konstantin; oğulları ve aileye yakın Avrupalı kraliyet aileleri tarafından son yolculuğuna uğurlandı. Ülkedeki demokrasiye geçiş sürecinde kaçmak zorunda kalan II. Konstantin; 1974’te tahtı bırakarak, ülkenin cumhuriyete geçişinin önünü açmıştı.
Son Yunanistan Kralı II. Konstantin’in cenazesinde; Avrupa’da kan bağı bulunan kraliyetlerden birçok isim yer aldı. Konstantin’in yakın akrabaları olan İspanya Kralı Phillip, İspanya eski Kralı Carlos ve eşi Sophia, İngiltere Kralı Charles’ın kız kardeşi Prenses Anne, Danimarka Kraliçesi; cenazede hazır bulunan başlıca isimlerdendi. Son kralın uzaktan akrabalıkları bulunan Belçika, Norveç, Hollanda ve İsveç kraliyet ailesi mensupları da cenazeye katılım sağladı. Prenslik seviyesindeki Monaco ve Lüksemburg’un da yöneticileri cenazede bulundu. Avrupa haricinde ise, Ürdün’den kraliyet üyelerinin katıldığı görüldü.
1974’te Konstantin’in ayrılmasıyla kurulan Yunanistan Cumhuriyeti’nden ise, hükümet nezdinde yalnızca iki kişi cenazede bulundu. Yunan hükümetini temsil eden isimler; Başbakan Yardımcısı Panayotis Pikramenos ile Kültür Bakanı Lina Mendoni oldu. Atina’da düzenlenen cenaze töreni; birçok ülke yöneticisinin bulunması sebebiyle, özel güvenlik önlemleriyle tamamlanmış oldu. Ülkedeki kraliyet taraftarları ise; cenaze esnasında Atina Katedrali’nin önünde saygı duruşunda bulundu.
Konstantin, Yunanistan’da Devrik Kral İlan Edilmişti!
Atina Başpiskoposluğu ve Yunan Ortodoks Kilisesi yönetimi tarafından düzenlenen cenaze töreni; Yunanistan tarihinde önemli bir dönemin daha son bulduğunu gösterdi. 1974’te yapılan halk oylamasıyla Devrik Kral İlan edilen II. Konstantin’in hayatını kaybetmesi; ülkedeki kraliyet beklentisinin de sona ermesini beraberinde getirdi. Konstantin’in oğullarının da bu gibi bir beklentisinin olmaması; 70’li yıllardan bu yana süregelen cumhuriyet pratiğinin net bir biçimde devam edeceğini işaret etti.
1828’de ülkenin Osmanlı Devleti’nden ayrılmasından sonra kurulan Yunan Krallığı; Avrupa devletlerinin gönderdiği ilk kral olan Otto ile hayata geçmişti. Otto ve ailesinin sürdürdüğü kraliyet görevi; aradan geçen 150 yıl içerisinde birçok kez sarsıntıya uğramıştı. Kralın sürgüne gönderildiği dönemlerin de pek çok kez yaşandığı Yunanistan’da; 1. Dünya Savaşı’ndan sonra sürgün edilen Yunan Kraliyet ailesi, olaylardan birkaç yıl sonra geri getirilmişti. Sürgüne gönderilen kralın torunu olan Prens Philip; sonraki yıllarda İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’le evlenmiş ve Edinburgh Dükü unvanını almıştı.
1967 yılına Yunanistan’daki albaylar cuntasına darbe girişiminde bulunmak isteyen Kral II. Konstantin; bu olayın ardından sürgüne gönderilmişti. Halk tarafından Devrik Kral statüsüne getirilen Konstantin; cumhuriyetin kurulmasından yıllar sonra ise, Yunanistan hükümetinden 13,7 milyon dolar tazminat alma hakkı kazandı. Yunanistan vatandaşlığına dönen ve Atina’da yaşamaya başlayan Kral Konstantin’in ailesi; günümüzde de kraliyet çevrelerinde prens ve prenses unvanlarını taşımakta.