Bakan Bolat: Kadın istihdam sayısı 10 milyon 346 bine yükseldi.
Roots Kadın İnisiyatifi’nin “Zamansız Kadınlar” ödül törenine katılan Bolat, burada yaptığı konuşmada, ülkenin ekonomik gücüne güç katan, üretimiyle ve çalışkanlığıyla ilham veren kadın girişimcilerle bir arada olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti.
Kadın girişimcilerin, ayakları yere sağlam basan ama aynı zamanda yeniliklere açık ve fırsatları takip eden bir iş yapma mantığına sahip olduklarına işaret eden Bolat, şunları kaydetti:
“Girişimcilikte daha fazla akılcı hareket eden ve daha mantıklı girişimlerde bulunan kadın girişimciler, kendilerini geliştirmeye her daim açık oldukları için ulaştıkları bir başarı aynı zamanda yeni bir başlangıç niteliği taşımaktadır. Bunların yanında, başkalarının fikirleri yanında daha çok kendi fikirleri doğrultusunda hareket etmeleri, özgün fikir ve eserlerin ortaya çıkmasını da sağlamaktadır. Bütün bunlar çerçevesinde, kadın girişimcilerimizin hem sayısının artması hem de yaptıkları iş hacminin büyümesi ülke olarak iş yapış kültürümüzü ve ekonomimizin de gelişmesini sağlayacaktır. Kadınların iş dünyasında güçlenmesi, bir toplumun refah seviyesini artıran en büyük yatırımlardan biridir. Bu nedenle kadın girişimciliğini desteklemek, inovasyona teşvik etmek ve ekonomik kalkınmayı sürdürülebilir hale getirmek için çok önemli bir adımdır. Bizler de Cumhurbaşkanı’mızın liderliğinde AK Parti hükümetleri olarak 2002 yılı sonundan bu yana kadınlarımızın ve kadın girişimcilerimizin önünü açmak, kariyerlerini ilerletmek, eğitimden sağlığa, iş hayatında bürokrasiye, spordan ticarete, kadınlarımızın her alanda aktif olarak rol oynaması için çok çalıştık ve çalışmaya da devam ediyoruz.”
“6 bin 500’e yakın kadın ve genç girişimciye eğitimler verdik”
Bolat, milletin potansiyel bir girişimci olarak gördüğü her bir bireyi odaklarına alarak uygun bir zemin ve iklim oluşturma hedefiyle çalıştıklarını belirterek, “Biliyoruz ki kadın girişimcilerimizin öncüsü Peygamberimiz Hz. Muhammed efendimizin kıymetli zevcesi Hz. Hatice validemizdir. Kendisinin Mekke ile Şam arasında deve kervanlarıyla yaptığı ticaret örnek bir girişimcilik başarısıdır. Ticaret Bakanlığı olarak, kadın girişimcilerimizin ihracata katılımını teşvik etmek, onları desteklemek ve bu potansiyellerini artırmak için politikalar geliştiriyor, eğitim ve mentörlük programları gibi çeşitli destek programları, mekanizmaları hazırlıyoruz. Bu kapsamda İhracat Akademisi İhracatçı Yetiştirme Programı ile tüm girişimcilerimize yönelik olarak ihracatı destekleme, küresel pazarlara giriş çalışmalarından dijital pazarlamaya kadar farklı konu başlıkları altında tam 6 bin 500’e yakın kadın ve genç girişimcilere eğitimler verdik.” ifadelerini kullandı.
Son 22 yılda kadın girişimciliğini teşvik etmek için birçok strateji ve politika geliştirdiklerini söyleyen Bolat, bu çalışmaların ışığında, 2002’de kadınlarda girişimcilik oranı yüzde 13,1 iken, 2023’te bu oranın yüzde 17,4’e yükseldiğini kaydetti.
Bolat, 2002’den bu yana, her an ve daima kadınlarla birlikte yol yürümekte olduklarının bilinciyle hareket ettiklerini, bu süreçte kadınların hayatına dokunan birçok alanda reformlar gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Dünyada son 5 yılda Kovid-19 salgınından başlayarak jeopolitik gerilimlerin, savaşların bölgede ve Türkiye’nin etrafında cereyan ettiği zorlu bir süreçten geçildiğini dile getiren Bolat, Türkiye ekonomisinin bu zorlu süreçte dahi ekonomik büyüme, ihracat artışı gibi en önemli makro göstergelerde başarılı bir performans gösterdiğine işaret etti.
“Kadın istihdam sayısı 10 milyon 346 bine yükseldi”
Bolat, istihdamda 22 yılda 21 milyondan yaklaşık 33 milyonluk istihdama yükseliş kaydedildiğine dikkati çekerek, “12 milyon istihdam artışı gerçekleşti. 2005’te toplam kadın istihdam sayısı 4 milyon 773 bin kişiydi, kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 21,3’tü. 2023 verilerine göre, kadın istihdam sayısı 10 milyon 346 bine yükselmiş, yaklaşık 5 milyon 700 bin artış gerçekleşmiştir ve kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 21’den yüzde 36’ya yaklaşmıştır. Kadın istihdamındaki artış yüzde 68 düzeyinde gerçekleşmiştir.” bilgilerini verdi.
2024 Ekim ayı verilerine göre toplam kadın istihdam sayısı 10 milyon 954 bin, kadınların iş gücüne katılma oranının ise yüzde 37,4 olduğunu söyleyen Bolat, şöyle devam etti:
“Kadınların iş gücüne katılım oranı arttıkça, girişimci kadınların sayısı arttıkça Türkiye ekonomisi çok daha hızlı büyüyecektir. 12. Kalkınma Planı’nda kadınların iş gücüne katılım oranının, 2028’e kadar yüzde 40’a yükselmesi hedeflenmişti, gidişat da onu göstermekte. Kadınların liderliğinin bizi her alanda daha ileriye taşıyacağının bilincinde olarak kadınlara önemli görevlerde de yer verilmektedir. Cumhurbaşkanı’mızın özellikle kadınların toplumsal hayatta daha fazla yer almaları konusunda başta siyaset alanı olmak üzere gayretleri ve çabaları sonucunda bugün rektör, polis, asker, subay, öğretim üyesi, bürokrat, büyükelçi, bakan, milletvekili, vali, kaymakam, belediye başkanı olmak üzere her alanda kadınların sayısı hızla artmıştır. Kadın büyükelçi oranı 2011’de yüzde 11,9 iken 2023’te yüzde 27,3’e yükseldi. Şirketlerde üst ve orta düzey yönetici pozisyonundaki kadın oranı 2012’de yüzde 14,4 iken 2022’de yüzde 19,6’ya yükselmişti. Ücret eşitliği noktasında da çok önemli iyileştirmeler sağlanmıştır, olumsuz ayrımcılık engellenmiştir. İhracat Akademisinde ihracatçı olmak isteyen kadınlar ve gençler 6 bin 500’e yükseldi.”