Dünya’nın bilinmeyen bir katmanı daha olabilir.
Dünya‘nın jeolojik tarihi, karmaşık katmanları arasında yazılıdır ve bu tarihin derinliklerinde pek bilinmeyen bölümler bulunuyor. Son araştırmalar, Dünya’nın iç çekirdeğinin derinliklerinde başka bir çekirdek olabileceğini ortaya koydu. Avustralya Ulusal Üniversitesi’nde jeofizik profesörü Joanne Stephenson, 2021 yılında Dünya’nın yapısının geleneksel olarak dört ana katmandan oluştuğunu belirtti: kabuk, manto, dış çekirdek ve iç çekirdek.
Dünya’nın dış kabuğunun altında ne olduğuna dair bilgilerimiz çoğunlukla volkanların açığa çıkardığı ve sismik dalgaların ilettiği verilere dayanıyor. Bilim insanları, bu dolaylı gözlemlerden hareketle, 5 bin derecenin üzerinde sıcaklığa sahip olan iç çekirdeğin, Dünya’nın toplam hacminin yalnızca yüzde 1’ini oluşturduğunu hesapladı. Ancak birkaç yıl önce Stephenson ve meslektaşları, iç çekirdeğin aslında iki ayrı katmandan oluşabileceğine dair kanıtlar buldular.
Stephenson, o dönemde “Bu çok heyecan verici. Ders kitaplarını yeniden yazmamız gerekebilir!” diyerek buluşlarının önemini vurguladı. Araştırmalar, iç çekirdekteki demirin yapısında bir değişikliğe işaret eden kanıtlar da sundu. Bu durum, Dünya’nın tarihinde belki de iki farklı soğuma sürecinin yaşandığını düşündürüyor.
Bu bulgular, deneysel kanıtların mevcut Dünya yapısı modellerimizle neden uyuşmadığını açıklamaya yardımcı olabilir.